Economic Watch: Kinesko gospodarstvo otporno, a reforma održava rast

1060
gospodarski rast

Nastavljen je postojani rast kineske ekonomske djelatnosti zahvaljujući jakoj vrijednosti industrijskog outputa i proizvodnih investicija, u četvtak su pokazali službeni podaci.

Industrijski output je u svibnju narastao za 6,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, što je sporije od 7-postotnog rasta u prijašnjim mjesecima, no još uvijek brže od 6-postotnog rasta u ožujku, navodi se u izjavi koju je objavio Državni zavod za statistiku.

Industrijski output je u prvih pet mejseci godine rastao za 6,9 posto u usporedbi s godinom prije, što je jednako rastu u razdoblju od siječnja do travnja.

Glasnogovornik Zavoda Mao Shengyong rekao je tijekom konferencije za medije kako je strukturalna reforma državne ponude potaknula sektore u nastajanju i održivi rast gospodarstva u širem smislu.

High-tech sektor i sektor proizvodnje opreme prošli su mjesec značajno prešli prošlomjesečni industrijski prosjek – proizvodnja novih energetskih vozila iznosila je 56,7 posto, integriranih krugova 17,2 posto, a robota 35,1 posto.

Nastavilo se smanjivanje teške industrije, a također je smanjen i omjer duga prema imovini poduzeća. Kombinirani profit industrijskih poduzeća je u razdoblju od siječnja do travnja brže rastao.

Ubrzan je i rast uslužnog sektora, gdje je proizvodni indeks prošli mjesec rastao za 8,1 posto, što predstavlja rast sa 8 posto koliko je iznosio u travnju. Proizvodnja softvera, informacijska tehnologija i poslovne usluge su rasli.

Ulaganja u osnovna sredstva privatnog sektora su u razdoblju od siječnja do svibnja rasla za 8,1 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što označava rast od 1,3 posto od rasta s istim razdobljem prošle godine. Ulaganja u proizvodnju su rasla u prvih pet mjeseci godine, i to za 5,2 posto, što predstavlja rast sa 4,8 posto s razdoblja od siječnja do travnja.

“Kinesko gospodarstvo održalo je trend stabilnog razvoja,” rekao je Mao, dodajući da u gospodarstvu postoje uvjeti za održavanje ovog tempa u drugoj polovici godine i da se dostigne cilj rasta od 6,5 posto u 2018.

Stabilna tvornička aktivnost je kompenzirala sporija ulaganja u infrastrukturu i sporiji rast maloprodaje.

Infrastrukturna ulaganja, koja su bila veliki stabilizator gospodarstva, prvih pet mjeseci rasla su za 9,4 posto, što je sporije od rasta od 12,4 posto za razdoblje od siječnja do travnja. Rast maloprodaje je u svibnju pao za 8,5 posto, što je drugi pad za redom.

Analitičari vjeruju da veliki indikatori još uvijek ostaju stabilni unatoč slabljenju rasta, što ukazuje na jačanje šireg gospodarstva.

“Mjesečni podaci pokazuju da će godišnji rast u drugom kvartalu ostati stabilan, uz jačanje izvoza i industrijske proizvodnje, jaku maloprodaju i ulaganja u nekretnine koji ostvaruju bolji rezultat od očekivanog,” navodi se u izvještaju Fitch Ratingsa.

Ta agencija je povećala svoje prognoze za rast kineskog BDP-a ove godine na 6,6 posto s prijašnje prognoze od 6,5 posto zbog “bolje od očekivanog rasta.”

Raniji podaci su pokazali da se gospodarstvo u prva tri mjeseca proširilo za 6,8 posto u usporedbi s prošlom godinom.

Odgovarajući na pitanje Mao je rekao kako će utjecaj američkih kamatnih stopa na gospodarstvo biti ograničeno i da nove kineske mjere povećanja uvoza neće utjecati na rast.

Unatoč kompetitivnim poreznim olakšicama i rastućim trgovinskim nesporazumima, Mao očekuje da će se nastaviti oporavak globalnog gospodarstva i da će se također povećati trgovina, što bi trebalo stvoriti povoljan okoliš za kinesko gospodarstvo.