Economic Watch: Gospodarstvo Kine je u dobrom stanju za godinu ispred nas

390
gospodarski rast

Kineski snažan zamah potrošnje i veliki potencijali za investicije bi mogli pružiti snažnu prednost za globalni gospodarski rast u 2019., dok promatrači predviđaju rast rizika od daljnjeg usporavanja.

Neki ekonomisti su prenapuhali učinak prelijevanja kineskog gospodarskog usporavanja, no takva vrsta gledišta ne drži vodu i navodi na krivi trag.

SNAŽAN ZAMAH POTROŠNJE

Kina preusmjerava gospodarstvo prema održivijem modelu rasta koji snagu izvlači iz potrošnje, usluga i inovacije, što znači velike prilike za zemlje koje mogu pružiti kvalitetne proizvode i usluge.

Očekuje se da će u 2019. potrošnja gospodarskom rastu Kine doprinijeti sa do 65% i ostati važan prinosnik, s očekivanim 9-postotnim povećanjem u ukupnoj maloprodaji potrošačke robe, rekao je na nedavnom sastanku Wang Bin, zamjenik direktora Odjela za tržišno poslovanje i promicanje potrošnje Ministarstva trgovine.

Snažan zamah potrošnje u Kini je blagoslov za svijet.

Činjenica je da su tijekom prvog Kineskog međunarodnog uvoznog sajma održanog u Šangaju od 5. do 10. studenog 2018. ostvareni ugovori vrijedni približno 57,83 milijarde američkih dolara, što je donijelo dobrobit za 3 167 inozemnih izlagača i više od 400 000 kupaca u zemlji i inozemstvu.

Drugi Kineski međunarodni uvozni sajam u studenom 2019. će biti bolji od prošlogodišnje izvedbe, s daljnjim mjerama za otvaranje. Šangaj će na snagu staviti 100 mjera za podršku daljnjem otvaranju ove godine. Prema uredu sajma, više od 500 tvrtki iz više od 40 zemalja i regija je potvrdilo sudjelovanje na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu 2019.

Kineske vlasti su prošli mjesec obećale niz mjera za jačanje potrošnje kao dio napora za podršku gospodarstvu.

VELIKI POTENCIJAL ZA ULAGANJA

Sa stabilnim razinama duga, Kina ima više prostora za učinkovite investicije za ubrzanje rasta, dok je bolji okoliš za inozemne ulagače također moguće predvidjeti, budući da se zemlja daljnje otvara prema svijetu.

Budući da je većina kineskog duga izražena u lokalnoj valuti, a dug strateških sektora je često poduprt od središnje vlade, nije vjerojatno da će doći do financijske krize, objavio je Credit Suisse u izvješću o investicijskim izgledima za 2019.

Uz stabilan gospodarski rast i olakšan pristup tržištu, Kina je dominirala na globalnoj sceni izravnih inozemnih investicija u 2018., kao najveći primatelj investicija na svijetu.

Predviđa se da će u 2019. inozemne tvrtke primiti još dobrobiti od nastavka kineskih napora za proširenje pristupa tržištu i izgradnju boljeg poslovnog okoliša.

Jedna od važnih stvari će biti objedinjeni zakon o inozemnim investicijama kojem cilj usvojiti model unaprijed uspostavljenog nacionalnog tretmana s negativnim popisima i jačanje zaštite imovinskih prava za tvrtke s inozemnim investicijama.

Zakon će biti predan predstojećoj plenarnoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa, čije je otvaranje zakazano za 5. ožujka.