Drevna morska stvorenja pronađena u Kini

911
Saccaorhytus

Istraživači su otkrili tragove koji bi mogli biti vezani uz najstarijeg poznatog prapovijesnog čovjekova pretka, dovodeći tako u pitanje desetljeća istraživanja o ljudskoj evoluciji.

Ukupno 45 fosiliziranih pješčanih staničnih mikroorganizama pronađeno je u pokrajini Sha’anxi, na sjeverozapadu Kine, za vrijeme istraživanja koje je provodio međunarodni tim znanstvenika, uključujući i istraživače sa Sveučilišta Cambridge iz UK-a te Northwest University iz Xi’ana.

Otkriće je dobilo ime te je u ponedjeljak predstavljeno u časopisu “Nature”.

Znanstvenici su se odlučili za ime “Saccaorhytus”, što znači “naborana torba”, a to je dodatno za NPR objasnio Conway Morris, paleobiolog sa Sveučilištu Cambridge.

Saccaorhytus je mikroskopsko morsko stvorenje, ne veće od zrna riže, za koje se vjeruje da je živjelo prije 540 milijuna godina. Ono je nalik na vrećicu s velikom rupom koja podsjeća na usta i šiljcima koji nalikuju zubima.

Conway Morris i njegovi kolege misle kako je to jako važno otkriće, odnosno da te životinje mogu biti udaljena veza u evoluciji čovjeka, odnosno da bi on mogao biti predak velike životinjske skupine koja uključuje i ljude, kako javlja NPR.