Donose se nove kineske fiskalne i finansijske politike za suočavanje sa izazovima

175
kineski premijer Li Keqiang

Kineska vlada predstavila je set fiskalnih i finansijskih politika, uključujući izdvajanje više obveznica lokalnih samouprava, i intenziviranje uključive finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća.


Fiskalna i monetarna politika dodatno će biti korištene za širenje domaće potražnje, pomoć prilikom ponovnog otvaranja poslova, održavanje radnih mjesta i pomoć svim tipovima poslova da prevaziđu teško vrijeme.

Taj plan predstavljen je na izvršnom sastanku Državnog savjeta Kine kojim je predsjedavao premijer Li Keqiang u utorak.

Premijer Li Keqiang istakao je potrebu širokog izdavanja obveznica lokalnih vlada, i da se prikupljena sredstva pravilno koriste kako bi se sprovele efikasne investicije.

“Od ključnog značaja je da se unapred dobro osmisle aranžmani kako bi se zadržali postojeći projekti i pokrenuli novi, u svetlu stvarnih potreba”, rekao je Li.

Na sastanku su usvojene strože mere kako bi se obezbedila uključiva finansijska podrška za mikro, mala i srednja preduzeća.

Od početka godine, Narodna banka Kine izdvojila je 300 milijardi juana (oko 43 milijardi dolara) za posebne kredite, koji su do sada podržali više od 7.000 ključnih preduzeća uključenih u borbu sa virusom korona.

Sa dodatnih 500 milijardi juana zajmova podržan je rastući broj mikro, malih i srednjih preduzeća sa kamatom ispod 4,6 odsto za ponovno otvaranje biznisa.