Domovina je suštinska garancija prosperiteta i stabilnosti Hong Konga

261
hong kong

Nedavno su SAD, unatoč više ozbiljnih prigovora i snažnih prosvjeda Kine, bezobzirno usvojile tzv „prijedlog Zakona o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu” kao zakon, čime su se drsko umiješale u unutrašnju politiku Kine i ozbiljno naštetile prosperitetu i stabilnosti Hong Konga.


No, taj neprimjereni potez SAD-a neće uspjeti, jer će se, imajući domovinu kao čvrstu podršku, Hong Kong sigurno vratiti na originalni put prosperiteta i razvoja.

Kad pogledamo na povijest, svaki put kad je Hong Kong pogođen rizicima i izazovima, kontinentalni dio domovine uvijek je stajao uz njega rame uz rame i zajedno su preživjeli poteškoće: kad se dogodio financijski tsunami (1997-1998), je središnja vlada Kine ozbiljno obećala: “osigurat ćemo prosperitet i stabilnost Hong Konga po svaku cijenu”; kad je pogođen epidemijom SARS-a, središnja vlada ne samo da je posebnoj regiji bespovratno poslala medicinsku opremu, već je također je na kraju srpnja te godine počela provedbu Programa samostalnog putovanja kako bi oporavila i ojačala turizam i druge djelatnosti u Hong Kongu; kad je hongkonškom gospodarstvu bila potrebna transformacija, središnja vlada je usvojila niz politika i mjera i pružila veliki poticaj gospodarstvu Hong Konga.

Građani Hong Konga se neće složiti s pojedincima u SAD-u koji žele gurnuti Hong Kong prema jami nereda, niti neće to dozvoliti 1,4 milijarda pripadnika kineskog naroda i domovina. Drugog prosinca je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo odluku kineske Vlade da će od tog dana zaustaviti odobravanje molbi američkih vojnih brodova i zrakoplova za popravak i održavanje u Hong Kongu i istovremeno je odlučila uvesti sankcije Nacionalnoj zakladi za demokraciju, Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove, kao i drugim nevladinim organizacijama koje su se neprimjereno ponašale tijekom incidenata nakon izmjene Zakona o izručenju u Hong Kongu. Kineske protumjere neće izostati i nitko ne smije podcijeniti kapacitet i mjere Kine za zaštitu suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa .

Razvoj je osnovni zadatak Hong Konga i također „zlatni ključ” za rješavanje raznovrsnih pitanja te specijalne regije. Trenutno je potreban nastavak oslobođivanja prednosti i energije politike „jedna zemlja, dva sustava”. U „Smjernicama o razvoju zaljevskog područja Guangzhou- Hong Kong- Makao” objavljenim 2019. stoji da su Hong Kong i Makao glavni teren i igraju glavne uloge u izgradnji tog područja, a time će se ove dvije specijalne regije ne samo moći proširiti u novi prostor, pronaći nove puteve i dobiti nove poticaje za svoje gospodarstvo, već će također moći pojačati povezanost sa kontinentalnom dijelom Kine u obrazovanju, zdravstvu, javnim uslugama te drugim područjima života građana i što više, mladež Hong Konga će imati širi prostor za razvoj. Osim toga, grad Shenzhen, koji se nalazi odmah pored Hong Konga, će biti izgrađen kao primjerna zona socijalizma sa kineskim značajkama, što će razvoju zaljevskog područja Guangzhou- Hong Kong- Makao donijeti nove prilike.

Hong Kong je kineski Hong Kong i kineska vlada odlučno ne dozvoljava uplitanje bilo koje strane sile u poslove Hong Konga. Savjetujemo SAD-u da odmah zaustave bilo kakve riječi ili djela kojima se upliću u politiku Hong Konga i Kine. Kina će, nakon promjene situacije, poduzeti sljedeći potreban korak, s ciljem čvrste zaštite stabilnosti i prosperiteta Hong Konga te državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa. Budućnost i sudbina Hong Konga, kao centra međunarodnih financija, plovidbe i trgovine, najslobodnijeg gospodarstva svijeta i jedne od regija s najvećom konkurentnošću, su uvijek u rukama kineskog naroda, uključujući građane Hong Konga. S domovinom kao velikom podrškom, Hong Kong, biser Orijenta, će se sigurno opet sjajiti!