Dokumentarni filmovi ”Šarm Argentine” i ”Šarm Kine” emitiraju se istodobno u objema zemljama

322
Dokumentarni filmovi ''Šarm Argentine'' i ''Šarm Kine''

Dokumentarni filmovi ”Šarm Argentine” i ”Šarm Kine”, koje su dvije zemlje zajednički snimale, će se od 29. studenoga emitirati na državnim televizijama dviju zemalja.

Svečani početak emitiranja 28. studenog obilježen je u glavnome gradu Argentine Buenos Airesu. Argentinski državni tajnik za medije Hernan Lombardi naveo je kako su ovi dokumentarni filmovi poseban dar povodom summita G20.

Kina i Argentina su geografski daleke jedna drugoj. Dokumentarni filmovi ”Šarm Argentine” i ”Šarm Kine” predstavljaju most kulturnih razmjene dviju zemalja te se zbog toga one osjećaju kao susjedi, a ne daleke zemlje.

Prema riječima ravnatelja China Media Groupa Shena Haixionga, kineski predsjednik Xi Jinping je naglasio da od različitih kultura treba prihvatiti um kako bi nam se pružila mentalna podrška i utjeha duši te da zajedno rješavamo izazove s kojima se suočava čovječanstvo.

Shen je naveo da su ovi filmovi od koristi kako bi dva naroda bolje i izravnije upoznala jedan drugog. Istaknuo je kako svi živimo u velikom selu na Zemlji, iako smo geografski daleko, ipak smo blizu. Samo razmjene i uzajamno učenje pomažu u zajedničkom napretku. On je izrazio nadu da će se ovom prilikom nastaviti s unaprijeđenjem medijske suradnje dviju zemalja, kako bi publika uživala u što više dobrih proizvoda u kulturi.

Kineski veleposlanik u Argentini Yang Wanming, ravnatelji državne televizije Argentine Miguel Pereira i još 150 predstavnika iz raznih društvenih krugova su sudjelovali na svečanosti obilježavanja početka emitiranja.