[Dobar dan, Kina!] Upoznajmo Kinu putem kineskih riječi (8): Ples

921
ples

PLES

Riječ “wu”, odnosno ”ples” sa zapisa na kostima za proricanje iz dinastije Shang (17. – 11. stoljeća p. n. e.).

 Riječ “wu”, odnosno ”ples” sa zapisa na bronci nastalih između 1300. godine p. n. e. i 219.

Riječ “wu”, odnosno “ples” pisana kaligrafijom pod nazivom “xiao zhuan” koja se koristila poslije 221. godine p. n. e. kada je car Qin Shihuang ujedinio Kinu.

 Riječ “wu”, odnosno ”ples” pisana kaligrafijom pod nazivom “li shu” ili činovničko pismo (clerical script, eng.).

Riječ “wu”, odnosno ”ples” pisana kaligrafijom pod nazivom “kai shu” ili obično pismo (regular script, eng.).

Objašnjenje riječi “wu”:

Znak ”舞” (wǔ) u prijevodu znači ples. Znak ”無” sa zapisa na kostima za proricanje iz dinastije Shang (17. – 11. stoljeća p. n. e.) je – , odnosno izgleda kao jedan čovjek koji pleše i pritom drži repove dvaju bikova. Nakon toga značenje znaka ”無” promjenilo se u ”nemati” pa su zato ispod znaka ”dodane” dvije noge ispod, odnosno ”舞”, jer ipak trebate koristiti svoje noge za plesanje.

Ključne riječi:

imitirati, rad, život, pjevanje, plesanje, nacionalni ples

Svakodnevni jezik:

1. 最初的舞蹈是随着劳动产生的。

(Zuì chū de wǔ dǎo shì suí zhè láo dòng chǎn shēng de.)

Najraniji plesovi nastali su uz manualni rad.

2. 扭秧歌和各种鼓舞活泼奔放、喜庆热闹,娱乐性很强

(Niǔ yāng ge hé gè zhǒng gǔ wǔ huó pō bēn fàng, xǐ qìng rè nào, yú lè xìng hěn qiáng.)

Plesovi yangge i razni drugi s bubnjevima su žustri, svečani i zabavni.

Vježba: točno ili pogrešno

1. Podrijetlo kineskog plesa može se uočiti u svakodnevnom radu i životu. ( )

2. Svečani ples sa svjetiljkama bio je popularan u sjevernoj Kini. ( )

3. Plesna opera pod nazivom ”Uz Put svile” priča priču o freskama Dunhuang. ( )

Porijeklo kineskog plesa može se pratiti u svakodnevnom radu i životu. Najraniji plesovi nastajali su tijekom ručne proizvodnje. Neki osnovni plesni pokreti, kao što mahanje rukom i lupanje nogom su preuzeti po uzoru na ručne radove. S razvojem društva, druge aktivnosti kao što su sport, igre, udvaranje, prinošenje žrtve i lijepo ponašanje postupno su se postajali dio plesa.

Kinezi su imali tradiciju i pjevanja i plesanja još od davnina. Ples yangge Han Kineza bio je popularan u sjevernoj Kini, dok je svečani ples sa svjetiljkama (lampionima) bio popularan na jugu zemlje. Lepeze, svilene trake, suncobrani (kišobrani), bubnjevi i štule mogu se koristiti kao rekviziti. Plesovi zmaja i lava, plesovi yangge i razni drugi s bubnjevima su žustri, svečani i zabavni. Oni su inače među najpopularnijim narodnim plesovima u Kini. Plesovi nacionalnih manjina, kao što tibetski ples, mongolski ples, plesovi iz Xinjianga imaju izražene šarolike etničke karakteristike.

Plesna opera pod nazivom ”Uz Put svile” je remek-djelo kineskog plesa u 20. stoljeću. Ona priča priču koja se dogodila na Putu svile u vrijeme dinastije Tang. Umjetnički elementi freski iz pećina Dunhuang su uključeni u priču te opera reproducira slavnu povijest dinastije Tang, koja je zaslužna za gospodarski napredak i učestale međunarodne kulturne razmjene. Plesna opera ”Uz Put svile” je iskoristila prednosti brojnih kineskih narodnih plesova te je predstavljena više od 940 puta u više od 20 zemalja i regija diljem svijeta, uključujući Sjevernu Koreju, Japan, Italiju, Tajland, Francusku i Hong Kong. Također je bila postavljena i u svjetski poznatoj milanskoj Scali.

Mongolski ples

Ples guanyin s tisućama ruku