Do kraja godine će se početi primjenjivati RCEP, loša vijest za Trumpov trgovinski rat

588
RCEP

Ministri država ASEAN-a i njihovi kolege iz azijsko-pacifičkog područja susreli su se u subotu u Singapuru gdje su potvrdili zajedničku obvezanost tome da se do kraja godine osigura primjena regionalnog trgovinskog sporazuma – Regionalnog sveobuhvatnog gospodarskog partnerstva (RCEP).

Sastanak je zaključen sa zajedničkom izjavom u kojoj su se sve stranke obvezale da će ispuniti sporazum, da su dosegnule “važnu prekretnicu” i da su se osigurale od “nesigurnosti u globalnoj trgovini,” prvenstveno one koju stvara Washington.

Iako se o sporazumu pregovaralo šest mjeseci, Trumpove agresivne trgovinske radnje potaknuli su sudionike na finaliziranje sporazuma. I dok RCEP želi stvoriti najveći trgovinski blok na svijetu s Kinom kao članicom, ne samo da to pokazuje nedostatak stvarnog entuzijazma za američki gospodarski rat u toj regiji, već se sporazumom također postavljaju temelji za dugoročni neuspjeh strategije Washingtona protiv Pekinga.

Ubrzani napredak RCEP-a unatoč razlikama odražava činjenicu da su gospodarske veze s Pekingom i širenje slobodne trgovine nužni za rast i uspjeh regije. Čini se da postoji konsenzus protiv rastućeg protekcionizma i da se SAD-u ne smije dopustiti da to omete. Dakle, niti jedna nacija, čak i ako ima čvrste veze s SAD-om, nema nikakvu želju odreći se sporazuma ili boriti se protiv sudjelovanja Kine u njemu.

Čak je i Japan koji je blisku suradnik SAD-a priznao ovu stvarnost. Zabrinutost zbog Trumpa smanjila je napetosti između dvije države te je nedavno ministar vanjskih poslova u Tokiju izjavio da se – suprotno očekivanjima iz Washingtona – neće uključiti u gospodarski rat protiv Pekinga.

Ovaj scenarij je loša vijest za Washington. Pokazuje da je prenapuhan bilo kakav razgovor o “izgradnji trgovinske koalicije” koji se često spominje u zapadnim medijima, a također i otkriva mane i pogrešne procjene koje leže u srži Trumpove strategije.

Ako se Kina nalazi na rubu osiguravanja sporazuma o slobodnoj trgovini s ostatkom Azije i ako taj sporazum spaja najbrže rastuća svjetska gospodarstva te se njime također uspostavlja najveći trgovinski blok ikada, gdje se onda u svemu tome nalazi Washington? Trump očito o tome nije razmišljao. Iako je imao savršenu priliku da putem Transpacifičkog partnerstva (TPP) uspostavi gospodarski poredak predvođen Amerikom, ta je prilika propuštena, čime je RCEP ostala glavna azijska gospodarska inicijativa.

Trump druge nacije želi prestrašiti tako da se distanciraju od Kine, no RCEP značajno smanjuje njegov utjecaj i dokazuje da ima ograničene mogućnosti u Azijsko-pacifičkoj regiji. Time je potvrđena šira poruka da iako neke nacije dijele zabrinutosti Washingtona, nemaju apetita za unilateralnu gospodarsku agresiju od koje nitko neće profitirati.

No to nije kraj. Azijsko-pacifička regija postat će centar globalne ekonomije, a unaprjeđenje RCEP-a stvara osjećaj da bilo kakva kratkoročna šteta koju Washington napravi jednostavno neće potrajati, niti promijeniti tijek povijesti. Partnerstvo osigurava Kini dugotrajni pristup u najveća na svijetu tržišta u nastajanju, uključujući Indiju, Vijetnam i Indoneziju. Ono povezuje sudionike i nudi zajednički put prema blagostanju.

Trump je dakle možda nekoliko nacija prisilio na prihvaćanje klauzule o “otrovnoj piluli” čime su povrijeđena njihova prava i zabranjeno im je da ulaze u sporazume s Kinom pod prijetnjom nametanja carina, no Azija je velika rupa u ovoj strategiji. Na koncu ne postoji ništa što on može napraviti, a da će se moći mjeriti s veličinom, dugoročnim potencijalom ili prosperitetom RCEP-a.

Gledajući dakle koji bi mogli biti potencijalni ishodi “trgovinskog rata” između SAD-a i Kine, navedeni problem bi se trebali analizirati iz dugoročne perspektive. Vrijeme je na strani Pekinga, ne Washingtona. Ne vjerujte Trumpovoj hiperboli da Kina očajnički želi dogovor; rat se vodi zato jer se SAD boji da je došao kraj njihovom razdoblju dominacije.

Može prestrašiti Kanadu, Meksiko i možda čak i Europu, no ono što ne može napraviti jest uvjeriti šire područje Azije da je gospodarski rat protiv Kine u njihovom najboljem interesu te ne može spriječiti stvaranje novog svjetskog trgovinskog sporazuma koji će promijeniti regiju. RCEP je loša vijest za Trumpa, no možda će biti potrebno neko vrijeme dok to shvate i ostali promatrači.