Do 2018. bit će dovršen prototip trećeg kineskog superkompjutora na razini eksa

720
superracunalo

Kina razvija treći prototip računalnog stroja na razini eksa — također poznat i kao super superkompjutor — te ga planira lansirati do lipnja 2018., sudeći prema razvojnim programerima.

Prototip kompjutora na razini eksa Sunway zajedno razvijaju Nacionalni istraživački centar za paralelno računalno inženjerstvo (NRCPC) i Nacionalni centar za superračunarstvo u gradu Jinan, istočna kineska pokrajina Shandong.

Tim NRCPC-a je razvio Sunway TaihuLight, koji je proglašen najbržim kompjutorom na svijetu dvije godine za redom 2016. i 2017. na Međunarodnim konferencijama o superračunarstvu koje su se održale u Frankfurtu, u Njemačkoj.

Kompjutor na razini eksa može vršiti milijardu izračuna u sekundi, što je oko osam puta brže od Sunwaya TaihuLight. Povećanje računalne brzine će unaprijediti istraživanje klimatskih promjena, znanosti o svemiru, medicine i oceanologije, između ostalih.

Kina i Sjedinjene Američke Države su trenutačno vodeće u razvijanju kompjutora na razini eksa. U Kini prototipe razvijaju tri tima koje predvodi NRCPC, Dawning Information Industry C. (Sogon) i Nacionalno sveučilište za obrambene tehnologije (NUDT).

Trojac je također predvodnik kineskih napora za stvaranje superkompjutora sa svojim brendovima: Sunway, Sogon i Tianhe.