Direktne investicije između Kine i SAD u padu

600
Kina i SAD

Nacionalni komitet za američko-kineske odnose i Grupa Rodium su 10. aprila zajedno objavili izveštaj u kojem se pokazuje da su uzajamne direktne investicije Kine i SAD-a iznosile 43 milijarde dolara 2017. godine, što je pad od 28 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima ovog izveštaja, ulaganje kineskih kompanija u SAD je iznosilo 29 milijardi dolara, što je mnogo manje nego 46 milijardi dolara iz 2016. godine. Istovremeno, investicije američkih kompanija u Kinu su iznosile 14 milijardi dolara, što je na istom nivou kao u 2016. godini (13,8 milijardi dolara).

U izveštaju se navodi da, kako bi se sprečila finansijska kriza, kineska nadzorna organizacija pojačala je kontrolu nad investicijama u inostranstvu. Osim toga, Odbor za strana ulaganja u SAD (CFIUS) je povećao nadzor nad kupovinom kineskih kompanije u SAD.

Stefen Orlins, predsednik Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose, je izjavio da SAD treba da održavaju otvaranje za investicije, jer će smanjenje investicija uticati na razvoj američke privrede i zapošljavanje.

Kineska ulaganja u SAD dovela su do otvaranja 150 hiljada radnih mesta, a uzajamne investicije nesumnjivo koriste obema stranama.