Devizne rezerve Kine rasle 11. mjesec za redom

608
devizne rezerve Kine

Devizne rezerve Kine su do kraja prosinca rasle 11. mjesec za redom kada su iznosile 3,14 trilijuna američkih dolara, u nedjelju su pokazali podaci iz središnje banke.

Ova označava najvišu razinu od rujna 2016., sudeći prema Narodnoj banci Kine.

Rezerve su stekle 20,7 bilijuna dolara više nego mjesec dana ranije, što je brže od tržišnih predviđanja koji su procijenili da će rezerve iznositi 3,13 trilijuna dolara.

Državna administracija za devizne rezerve (SAFE) je kontinuirani rast pripisala jačim valutama koje nisu vezane uz američki dolar i višim cijenama imovine, dok su prekogranički tokovi kapitala i transakcije ostali stabilni.

U siječnju su devizne rezerve pale ispod 3 trilijuna dolara, no budući da gospodarstvo ima čvrstu podlogu i da se yuan nastavlja stabilizirati, rezerve su se od veljače nastavile stabilno povećavati.

Stabilan ekonomski rast države i poboljšanje zamaha su međugranični tok kapitala održali stabilnim i uavnoteženim, navedeno je na službenim stranicama SAFE-a. Stabilna međunarodna bilanca o podacima platnog prometa potpomogla je daljnjem oporavku deviznih rezervi.

Regulatori smatraju da će zbog jačanja stabilnosti i otpornosti gospodarstva, kao i daljnjih reformi financijskih tržišta, devizne rezerve i međunarodna bilanca platnog prometa u 2018. ostati uravnoteženi i stabilni.