Deset najsretnijih gradova u Kini

3392

Prema najnovijem istraživanju agencije China Institute of City Competitivness (CICC), i ove godine titulu najsretnijeg grada u Kini osvojio je Qingdao.

Anketa u određenom gradu, uzima u obzir sveukupni osjećaj zadovoljstva lokalnog stanovništva, osjećaj pripadnosti, kvalitete života, prirodni okoliš, gospodarstvo i društvenu prosvijećenost.

CICC je osnovan 1998 u Hong Kongu, i objavljuje ankete od 2002.

#10 Xinyang, Henan (河南信阳)

Smješten u najjužnijem dijelu provincije Henan, Xinyang leži između sjevernog podnožja planine Dabie i gornjih dosega rijeke Huaihe. Kao jedan od rodnih mjesta kineske civilizacije, grad obuhvaća povijest stariju više od 8.000 godina. Uz prekrasan krajolik i ugodan život, Xinyang se nalazi na ovom popisu od 2009.

#9 Ningbo, Zhejiang (浙江宁波)

Ningbo je važan lučki grad u zemlji. Jedan je od poznatijih povijesnih i kulturnih gradova u Kini, zbog povijesti koja datira 4800 godina prije Krista iz Hemudske kulture. Sadrži Yuehu jezero, planinu Siming i Hangzhou zaljev. Ningbo ima šarmantan krajolik i ugodnu klimu.

#8 Suzhou, Jiangsu (江苏苏州)

Suzhou je poznat po svojim elegantnim i studiozno osmišljenim vrtovima. Kao jedan od najstarijih gradova na rijeci Yangtze, bio je značajno središte Kine u industriji svile od dinastije Song (960. – 1279.) pa sve do danas. Zahvaljujući prekrasnom krajoliku i arhitekturi, Suzhou privlači milijune posjetitelja iz Kine i inozemstva tijekom cijele godine.

#7 Chengdu, Sichuan (四川成都)

Kao glavni grad provincije Sichuan, Chengdu je jedan od najznačajnijih gospodarskih, prometnih i komunikacijskih centara u jugozapadnoj Kini. Zbog svoje blage klime i dobre kvalitete zraka, grad je bio jedan od top 10 gradova po kvaliteti života u 2006 i 2007. Poznat po svojoj ukusnoj “vrućoj i začinjenoj” kuhinji, Chengdu je postao prvi azijski grad koji nazvan gradom gastronomije od UNESCO-a u 2010.

#6 Yantai, Shandong (山东烟台)

Iako se nalazi u sjevernoj Kini, monsuni reguliraju klimu i zadržavaju prostor toplim i vlažnim. S dugom obalom i više od 60 otočića, grad je poznat po slikovitim krajoliku i plodovima mora.

#5 Nanjing, Jiangsu (江苏南京)

Poznat kao jedan od kineskih velikih drevnih metropola (u doslovnom prijevodu ime ovog grada bi značilo južni glavni grad, nan = jug, jing = glavni grad, Beijing znači sjeverni glavni grad), s više od 6000 godina povijesti, ovaj grad ima bezbroj povijesnih relikvija, uključujući gradske zidine, ruševine carske palače dinastije Ming, Konfucijev hram i Ming grobnice. Jedinstvena kultura i povoljni životni uvjeti smjestili su Nanjing na ljestvicu najsretnijih gradova Kine.

#4 Harbin, Heilongjiang (黑龙江哈尔滨)

Harbin je glavni grad provincije Heilongjiang, najsjeveroistočnije regije u Kini. Sa svojom arktičkom klimom i obiljem snijega i leda, grad je poznat kao ledeni grad Kine. Od 1963. svjetski poznati Hrbinski međunarodni festival snijega i leda održava se u siječnju svake godine. Tijekom festivala, prekrasne ledene skulpture ukrašene raznobojnim ledenim lampiona i zimska sportska natjecanja privlaće tisuće mještana i inozemnih posjetitelja.

#3 Huizhou, Guangdong (广东惠州)

Huizhou se nalazi na pejzažnom područja koje uključuje različite planine, rijeke, mora i šume. Sjedište mnogih poznatih kineskih poduzeća, osobito u području elektronike i IT tvrtki, uključujući TCL, Desay Corporation i Huayang General Electronics.

#2 Hangzhou, Zhejiang (浙江杭州)

Hangzhou je jedan od najpoznatijih turističkih gradova u Kini. Nazvan “Raj pod nebom”, grad je poznat diljem svijeta po svom prekrasnom prirodnom krajoliku, brojnim povijesnim relikvijima, finoj svili i Longjing čaju. No ono što čini Hangzhou atraktivnim mjestom za život je njegov mir, tišina i sporiji tempo života.

#1 Qingdao, Shandong (山东青岛)

Qingdao, glavni grad u provinciji Shandong, poznat i kao “Istočna Švicarska”nalazi se na južnoj obali poluotoka Shandong s pogledom na Žuto more. Grad je važna luka, pomorske baza i industrijsko središte Kine. Njegova lijepa obala i jedinstveni spoj mora i planina i čine ga jednim od najpopularnijih turističkih odredišta diljem zemlje i svijeta. Ovo je treći put za redom da je na Qingdao proglašen najsretninijm.

kineska-kultura.ba