Demokratske partije u Kini: Sistem višepartijske saradnje odražava kinesku mudrost

930
partije u Kini

Lideri brojnih demokratskih partija u Kini ocenili su da Kina stvaralaštvom i razvojem sistema višepartijske saradnje nudi celom svetu kinesko rešenje i mudrost na planu partijske politike.

Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik države Si Đinping pozvao je u dva govora u poslednjih mesec dana na neophodnost da se gradi sistem partijske saradnje novog tipa i da se pokaže novi lik u partijskom radu i potpuna posvećenost ispunjavanju dužnosti i obaveza.

Na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali lideri demokratskih partija u Kini, predsednik Kineskog nacionalnog udruženja za izgradnju demokratije Hao Minđin je ocenio da je Kina demonstrirala ostatku sveta novi model partijske saradnje i novi izraz partijskih odnosa.

„Prema mom shvatanju ‘novina’ novog tipa sistema partijske saradnje održava se u tome što je taj sistem duboko ukorenjen na tlu Kine, što ga čini jedinstvenim po kineskom načinu i kineskom stvaralaštvu. Takav sistem ima prednost u kombinaciji centralnog vodstva KPK Kine uz razvoj demokratije, ali i u stvaranju velikih dela zasnovanim na mudrosti i snazi svih društvenih krugova”, obrazložio je Hao.

Kinesko nacionalno udruženje za izgradnju demokratije, jedna od osam demokratskih partija u Kini, podnela je više od 30 predloga na ovogodišnjoj sesiji Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta.

Osnovne funkcije demokratskih partija u Kini su učešće u diskusiji o državnim politikama, demokratski nadzor, kao i učešće u političkim konsultacijama pod vođstvom KPK.

Kineska demokratska liga broji više od 295.000 članova. Predsednik te partije Ding Džungli smatra da u kineskom sistemu višepartijske saradnje, vladajuća partija i demokratske partije zajedničkim naporima projektuju i konsultuju se o budućem razvoju države.

Predsednik Partije za javni interes Van Gang izjavio je da je neophodno da demokratske partije sprovode demokratski nadzor nad realizacijom najvažnijih zadataka KPK i države.

„Kao član Partije za javni interes ali i kao ministar nauke i tehnologije, treba naširoko da obiđem zajednice osnovnog nivoa širom Kine, upoznajući se sa realnim okolnostima sa kojima se Kina suočava u borbi protiv siromaštva. Treba da obezbedimo seoskim područjima sveobuhvatnu pomoć, odnosno na planu industrije, znanja, obrazovanja, nauke i tehnologije, zdravstva u borbi protiv siromaštva, kako bi zadaci na tom planu bili ispunjeni u predviđenom roku”, naveo je Van Gang.