CRI: Učenje lekcija iz Huaweijevih protumjera

630
Huawei

U četvrtak je Odjel za trgovinu SAD-a, bez ikakvog valjanog dokaza, stavio kinesku tehnološku tvrtku Huawei i njenih 40 podružnica na “Popis entiteta”, čime je Huaweiju zabranjena kupovina komponenti ili tehnologija od tvrtki iz SAD-a.


Jasno je da je cilj takvog poteza ometanje razvoja kineskog visokotehnološkog sektora gušenjem Huaweija i osiguravanje američke hegemonije u globalnom visokotehnološkom sektoru.

Međutim, Washington je bio iznenađen kada je Huawei smjesta objavio planove o uporabi rezervnih čipova koje je neovisno razvijao godinama kako bi osigurao stratešku sigurnost i stabilan opskrbni lanac većine svojih proizvoda. Ovo predstavlja fantastičan odgovor na poteze za gušenje iz SAD-a, zahvaljujući Huaweijevom duhu marljivosti i inovacije te tvrtkinoj dalekovidnosti i oprezu na potencijalne opasnosti u mirnom razdoblju.

Budući da je riječ o svjetskom najvećem proizvođaču telekomunikacijske opreme, nakon više od 20 godina razvoja diljem svijeta, Huaweijeve usluge i proizvodi se upotrebljavaju u više od 170 zemalja i služe trećini svjetskog stanovništva. Međutim, Huaweijev razvojni put u SAD-u je bio grub i hrapav. Mnogi od tvrtkinih projekata kupnje su bili ometeni, a tvrtka je također istraživana jer predstavlja takozvane “rizike za nacionalnu sigurnost.” Huaweiju su vrata za sudjelovanje u izgradnji internetske infrastrukture s lokalnim operaterima u SAD-u ostala čvrsto zatvorena.

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog činjenice da je Huawei u vrhu globalnog popisa prijava za patente u i izgradnji 5G mreže i objavile su da je “utrka prema 5G mreži utrka koju Amerika mora dobiti.” Iako su SAD tvrdile da žele pobijediti kroz konkurenciju, a ne blokiranje naprednih tehnologija, djela im nisu u skladu s riječima. Sjedinjene Američke Države su upotrebljavale koncept “nacionalne sigurnosti” kao alat za promicanje trgovinskog protekcionizma i poduzimale su razne mjere, uključujući političke otmice, za ometanje pristupa izgradnji 5G mreže diljem svijeta Huaweiju.

Međutim, njihov najnoviji potez neće učiniti Ameriku sigurnijom ili snažnijom, već će umjesto toga naškoditi Huaweijevim američkim partnerima, što će uzrokovati ogroman gubitak radnih mjesta i potkopati globalni lanac opskrbe. Dionice nekih Huaweijevih partnera, kao što su Qualcomm i Xilinx, su oštro pale nakon što su najavljena ograničenja SAD-a. Čelnici iz europskih zemlja, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel, su jasno rekli da neće slijepo slijediti američke korake u blokiranju Huaweija. To su jasni znaci protivljenja proizvoljnim potezima SAD-a za uništavanje konkurenata kroz zlouporabu nacionale moći.

Huawei zaslužuje divljenje jer je predvidio takve potencijalne mjere za “gušenje” prije više od desetljeća i pripremao se za takav scenarij najgoreg slučaja. Pokretanje rezervnih planova pokazuje oprezan stav tvrtke prema potencijalnim opasnostima, kao i odlučnost i ustrajnost za nadilaženje poteškoća i izazova.