CHINA FOCUS: Stara kineska industrijska baza privlači globalne investitore

733
BMW

Teretni vlak koji prevozi uvezene autodijelove iz Njemačke ‘zazviždao’ je dok se polako zaustavljao u tvornici Tiexi tvrtke BMW-u Brilliance Automotive u Shenyangu, glavnom gradu pokrajine Liaoning na sjeveroistoku Kine.

Nakon provjere od strane carinskih službenika, autodijelovi su odmah prebačeni na proizvodnu liniju za sklapanje i montažu. Uobičajeno bi kontejneri stizali prvo do željezničke stanice prije no što bi bili prevezeni kamionima do tvorničkog pogona.

“Nova logistička usluga ne samo da može povećati učinkovitost carine već i štedi troškove logistike,” rekao je šef Ureda za uvoz i izvoz te tvrtke Tian Lihua.

Pokrajina Liaoning je postigla privlačenje globalnih investitora kako bi preporodila svoje gospodarstvo.

Početkom svibnja Liaoning je objavio smjernice za preporod kroz sveobuhvatno otvaranje, obećavajući daljnje olakšavanje pristupa tržištu stranim investitorima. Provest će se i model upravljanja koji se temelji na unaprijed utvrđenom nacionalnom tretmanu i negativnom popisu.

Ta pokrajina će u potpunosti stranim investitorima otvoriti svoj opći proizvodni sektor, a proširit će se i tržišni pristup sektorima poput telekomunikacija, medicinskih usluga, obrazovanja, brige za starije i nemoćne te vozila pokretanih novim vidovima energije.

Sjeveroistok Kine – kojeg čine pokrajine Liaoning, Jilin i Heilongjiang – bore se za rast nakon pada njihove tradicionalne teške industrije.

Kaže se da inače ‘ulaganja ne idu dalje od prijevoja Shanhaiguan” – što se odnosi na geografsku podjelu između sjeveroistočne Kine i ostatka zemlje.

BMW Group je strani investitor pionir koji je išao dalje od prijevoja Shanhaiguan (koji je poznat i kao najistočniji dio Kineskog zida, op. prev.) te u Shenyangu posluje dobro.

Tvrtka je ušla u zajednički pothvat BMW Brilliance Automotive s tvrtkom Brilliance China Automotive Holdings 2003. kada je Kina pokrenula prvi krug svoje strategije za pretvaranje zastarjelog pojasa u suvremene industrijske zone.

Dosad je tijekom ove godine poslovanje BMW-a u Kini obećavajuće, a prodaja BMW-a i Minija na kineskom tržištu porasla je za 7,1 posto u odnosu na prethodnu godinu na 152 942 jedinice u prvom kvartalu.

Ovaj proizvođač automobila je od 2009. uložio više od 52 milijarde yuana (8 milijardi američkih dolara) u objekte u Shenyangu. Taj grad je postao najveća proizvodna baza grupe BMW diljem svijeta.

Predsjednik i izvršni direktor tvrtke BMW Brilliance Automotive Johann Wieland rekao je da je ključ uspjeha BMW-a u Kini strategija lokalizacije. Lokalna je vlada pružila veliku potporu tom proizvođaču automobila, koja se nada da će u budućnosti dati veći doprinos domaćem gospodarstvu.

“Bez sumnje, BMW nam je donio veliku gospodarsku korist, ali što je najvažnije, može nas naučiti više naprednih ideja, razmišljanja i tehnologije,” rekao je dužnosnik iz Shenyanga Dong Feng.

Osim BMW-a, Liaoning se trudi privući globalne investitore u druge različite sektore.

Prošle je godine Michelin, vodeći svjetski proizvođač guma, uložio 300 milijuna eura kako bi proširio svoju tvornicu u Shenyangu, gradu od 8,3 milijuna stanovnika. Novozelandska tvrtka Richina pokrenula je projekt kožne industrije s ukupnom investicijom od 900 milijuna američkih dolara u gradu Fuxinu.

Središnja vlada je 2016. pokrenula nove mjere za revitalizaciju svoje stare industrijske baze u sjeveroistočnoj Kini te je prošle godine također uspostavila zonu slobodne trgovine u Liaoningu.

Gospodarstvo Liaoninga pokazuje znakove oporavka te se tu počeo okupljati sve veći broj globalnih investitora.

Statistike koje je objavio pokrajinski trgovinski odjel pokazao je da je Liaoningov tekući priljev inozemnih investicija dosegao 5,34 milijarde američkih dolara tijekom 2017., što je za 77,9 posto više negoli godinu dana.

Pokrajina je također prošle godine svjedočila dolasku 512 novih stranih fondova, što je porast za 20,8 posto.

Du Liangsheng, ekonomist na Sveučilištu za financije i ekonomiju Dongbei, rekao je da će gospodarski oporavak biti dug proces.

“To je rezultat gospodarskog restrukturiranja i vladinih nastojanja da se stvori atraktivnija investicijska okolina kako bi se potaknulo više ulagača,” istaknuo je.