China Focus: Provcat e-trgovine naglasio koliko je snažna domaća potrošnja u Kini

1196
kineska e-trgovina

Rekordna prodaja ostvarena u subotu na velikim kineskim platformama za e-trgovinu nudi uvid u to koliko je snažna domaća potražnja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu.

11. studenog postao je datum i sinonim kupovine u 2009. godini kada je Tmall e-giganta Alibabe održao svoju prvu online rasprodaju. Sada je taj datum postao pandan “Crnom petku,” kada većina američkih trgovina nudi promocije u online trgovinama, kao i u fizičkim trgovinama.
11. studenog je u Kini poznat kao Dan samaca budući da datum 11-11 sliči četirima “golim štapovima,” što je termin koji se u Kini koristi za samce.
Najveća kupovina na svijetu barometar je potrošačkog ponašanja. Također je privukla kupce iz cijelog svijeta koji su tražili popuste i akcije, kao i korporacije koje su htjele prodati svoje proizvode.
Trgovina na Alibabi, najvećoj kineskoj platformi za e-trgovinu, je na promocijama u subotu dosegla iznos od 168,3 bilijuna yuana (25,4 bilijuna američkih dolara).
Alipay, Alibabina platforma za online plaćanje, je obradila 1,48 bilijuna plaćanja iz cijelog svijeta, 41 posto više nego prošle godine.
U 24 sata je obrađeno ukupno 812 milijuna narudžbi, što označava rast od 23 posto. U prodaji je sudjelovalo više od 140 000 stranih marki, te je bilo uključeno 206 država i regija. Sudjelovali su kupci iz 225 država.
Iz JD.com-a, koji je s promocijama započeo početkom mjeseca, su izvijestili da su zaprimili narudžbe u iznosu 127,1 bilijuna yuana. Kaola.com je u subotu ostvario godišnji rast od 300 posto.
“Od 52 milijuna yuana u 2009. do 168,3 bilijuna yuana ove godine, u proteklih devet godina svjedočili smo brzom rastu domaće potražnje,” rekao je Zhang Yong, predsjednik Alibabe.
Zhang je rekao da je kupovina koja se odvila 11. studenog samo uvod u potencijal potrošačke moći Kine.
Snažna domaća potražnja Kine je donijela velike prilike globalnim prodavačima.
Nick Mann, voditelj odjela prodaje australskih marke zdravstvenih proizvoda Swisse je rekao da se prodaja Swisseovih proizvoda u protekle četiri godine udvostručila.
S rastom životnog standarda, sve više kineskih potrošača kupuje kvalitetne proizvode. Također se mijenjaju potrošačke navike kupaca koje pak kineske proizvođače tjeraju da poboljšavaju svoje proizvode, rekao je Zhang.
“Kupovina koja se odvila 11. studenog je trgovinsko čudo, čak i za cijeli svijet,” rekao je Chen Qin, programer u Alibabi.
Velik broj platformi za e-trgovinu su koristili umjetnu inteligenciju i velike podatke kako bi predvidjeli potrošačke navike kupaca, pripremili inventare i pomogli u snalaženju s navalom narudžbi. Navedeno bi moglo pomoći u smanjenju logističkih troškova i u dostavi proizvoda potrošačima prije nego što je to prije bilo moguće, rekao je Chen.