China Focus: Povijesni ugovori Kine i SAD-a su tržišno usmjereni

594
Xi i Trump

Nedavni ugovori između Kine i SAD-a koji su oborili sve rekorde su tržišno usmjereni, a uglavnom su ih stvorile tvrtke, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra gospodarstva u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Xinhua.

“Postignuća su poslovni sporazumi i namjere trgovinske suradnje ispregovarani i potpisani uglavnom od poduzeća i po tržišnim principima,” rekao je Yu Jianhua, zamjenik ministra gospodarstva i zamjenik predstavnika za međunarodnu trgovinu u Ministarstvu gospodarstva.
Kina i Sjedinjene Američke Države su potpisale ugovore vrijedne 253,5 milijardi američkih dolara tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa prethodni tjedan, a sastoje se od 34 sporazuma o suradnji i pisma namjere.
Među njima je 26 trgovinskih predmeta vrijednih ukupno 108,8 milijardi američkih dolara i osam uzajamnih investicijskih programa vrijednih 144,7 milijardi dolara, rekao je Yu.
“Rekordno visoka vrijednost poslovnih postignuća pokazuje kako bilateralna gospodarska i trgovinske suradnja uživa široku bazu popularnog mišljenja, dobiva snažnu podršku industrijskih članova i ima široke izglede,” rekao je Yu.
Yu je odbacio tvrdnje kako su mnogi od sporazuma “prepakirani”, govoreći kako su “Kina i Sjedninjene Američke Države već uklonile takozvane prepakirane projekte tijekom procesa sakupljanja projekata.”
“Ali postoje neki projekti za koje je početni konsenzus mogao biti postignut ranije, a dovršen u ovo vrijeme, kao što je ugovor o kupnji Boeing zrakoplova,” rekao je Yu.
“Molim vas dozvolite da napravim analogiju, zaruke prije godinu dana su bile dobra vijest. No, tko može reći kako brak godinu kasnije nije dobra vijest?” rekao je Yu.
Odgovarajući na javno mišljenje o nejednakosti poslovnih ostvarenja, Yu je rekao kako su “poslovni rezultati uzajamno korisni, uravnoteženi i veliki.”
“To je poslovna suradnja na obostranu korist i donijeti će opipljivu dobrobit za dvije zemlje, poduzeća i narode,” rekao je Yu.
Na primjer, kineski Sinopec će predvoditi zajednički razvoj ukapljenog prirodnog plina na Aljasci. Projekt bi mogao stvorit 70 000 novih radnih mjesta za Sjedinjene Američke Države, istovremeno pomažući Kini da smanji otpuštanje ugljičnog dioksida za 80 milijuna tona godišnje, rekao je Yu.
“Međunarodni trgovinski sporazumi su ostvraneni uz pozadinu globalnog lanca vrijednosti. Količina uvoza i izvoza odražava položaje različitih zemalja u lancu vrijednosti i odgovarajuću komparativnu prednost. Nije znanstveno apstraktno govoriti je li bolji izvoz ili uvoz,” rekao je.
Naglašavajući ulogu gospodarske i trgovinske suradnje kao “pokretača” i “motora” u bilateralnim odnosima, Yu je rekao kako će Ministarstvo gospdarstva uraditi svoj posao radi povećanja gospodarske suradnje i ispravnog upravljanja razlikama u budućnosti.
“Uzimajući u obzir da je razina trgovine i investicija između Kine i Sjedinjenih Američkih Država ogromna, normalno je da će se pojaviti trzavice,” rekao je Yu, ističući kako su racionalni dijalog i povećanje međusobnog povjerenja ključ za odnose.
Do sad, nanovo je povećana bilateralna trgovina dobrima i uslugama, dok su međusobne investicije prešle 750 milijardi američkih dolara vrijednosti svake godine, rekao je Yu.
Budući da su to dva vodeća gospodarstva na svijetu, dobri odnosi Kine i SAD-a donose korist svijetu, dok nam loši svima štete, rekao je.
Nedavni ugovori između Kine i SAD-a koji su oborili sve rekorde su tržišno usmjereni, a uglavnom su ih stvorile tvrtke, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra gospodarstva u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Xinhua.