China Focus: Nacionalni istraživački centri će stimulirati kineske ciljeve u znanosti i tehnologiji

1084
znanost

U ponedjeljak je Ministarstvo znanosti i tehnologije objavilo kako će šest novih nacionalnih istraživačkih centara biti izgrađeno u Pekingu, Wuhanu, Shenyangu i Hefeiju.

Centri će biti temeljeni na trenutnim pilot nacionalnim labaratorijima i disciplinskim skupinama, rekao je Ye Yujiang, čelnik odsjeka ministarstva za temeljna istraživanja. Izvoditi će temeljna istraživanja i biti usmjereni na znanost i tehnologiju u proboju i glavna gospodarska pitanja.

“Ubrzat ćemo izgradnju šest nacionalnih istraživačkih centara i pokrenuti nove centre u odgovarajuće vrijeme,” rekao Ye.

“Nacionalni istraživački centri su značajni za unapređenje inovacije i izgradnje vodeće znanstveno-tehnološke sile u svijetu,” stoji u izjavi Nacionalnog laboratorija za fizičke znanosti na mikrorazini u Hefeiju objavljenoj nakon što je potvrđen kao jedan od novih centara.

Izgrađeni na početku 21. stoljeća, šest pilot laboratorija su osvojili više od 80 međunarodnih nagrada i dom su za više od 2 000 stalnih istraživača.

“Dopunili smo zakon o konverziji znanstveno-tehnoloških postignuća kroz proteklih pet godina kako bi ohrabrili sitraživače na komercijalizaciju svojih proizvoda,” rekao je Wang Zhigang, zamjenik čelnika Ministarstva znanosti i tehnologije.

“Preko 50% profita od komercijalizacije sada ide istraživačkim ekipama,” nastavio je.

U istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, u kojoj je smješten istraživački centar, mjere su otišle čak i dalje. Istraživači sada mogu dobiti više od 70% profita od svojih postignuća. Štoviše, uplate poreza mogu biti odgođene do transfera vlasničkih prava proizvoda. Porezne stope također mogu biti umanjene, u skladu s pokrajinskom tradicijom pogodnosti za znanstveno-tehnološke istraživače.

Poseban tretman za znanstvenike u Anhuiju je privukao pažnju citologa Wanga Wenchaoa, jednog od osam kineskih doktora s Sveučilišta Harvard koji sada izvode svoje istraživanje u Hefeiju.

“Laboratoriji u inozemstvu su već zreli, što nam ne omogućuje da uradimo mnogo novih stvari. Ovdje u Kini imamo više slobode,” rekao je.

“Nacionalni istraživački centar bi mogao postati jedan od onih s međunarodnim utjecajem koji ohrabruje akademike i ostale talente,” rekao je Yu Yujiang.