China Focus: Lijev posjet Bugarskoj i Njemačkoj promiče pragmatičnu suradnju

549
kineski premijer Li Keqiang

Kineski premijer Li Keqiang će otići u službeni posjet Bugarskoj i Njemačkoj, te prisustvovati sedmom sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Sofiji i održati petu rudnu međuvladinih konzultacija između Kine i Njemačke od 5. do 10. srpnja, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao na tiskovnoj konferenciji u petak.

BUGARSKI POSJET VAŽAN ZA BILATERALNE VEZE

Kina se nada da Bugarska može povećati međusobno političko povjerenje, učvrstiti tradicionalno prijateljstvo, raditi na većoj sinergiji razvojnih strategija i proširiti bilateralnu suradnju, kako bi podigli bilateralne odnose na novu razinu, rekao je Wang.

Rekao je kako će se Li sastati s bugarskim predsjednikom Rumenom Radovim i održati pregovore s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim tijekom posjeta.

Dvije strane će razmijeniti poglede o bilateralnoj suradnji u raznim poljima i regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, dok će nekoliko dokumenata o suradnji vladinih i poslovnih sektora također biti potpisano tijekom posjeta, rekao je Wang.

Ren Hongbin, pomoćnik ministra trgovine, je rekao kako su Kina i Bugarska tradicionalno prijateljski suradnički partneri i kako postoji plodonosna suradnja u trgovini investicijama i kulturi proteklih godina pod okvirom inicijative Pojas i put, kao i suradnje 16+1.

Tijekom posjeta Bugarskoj, dvije će strane imati dubinsku komunikaciju u produbljenju pragmatične suradnje, rekao je Ren.

PROMICANJE SURADNJE 16+1 IZMEĐU KINE I ZEMALJA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE

Wang je rekao kako je suradnja 16+1 prekoregionalna platforma koju su zajednički izgradili Kina i zemlje srednje i istočne Europe.

Pridržavajući se principa ravnoteže, pragmatizma, inovacije, otvorenosti i uključivosti, suradnja 16+1 je donijela plodonosne rezultate i igra važnu ulogu u promicanju gospodarskog i društvenog razvoja u tim zemljama, kao i u promicanju odnosa Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

U idućoj fazi će se suradnja 16+1 usredotočiti na unapređenje mehanizama, produbljenje pragmatične suradnje i jačanje međuljudskih razmjena, rekao je Wang.

Rekao je kako je cilj sastanka produbiti otvorenu i pragmatičnu suradnju i zajednički promicati prosperitet i razvoj, a Kina se nada da će povećati razumijevanje i povjerenje, zaštititi multilaterizam i olakšavanje trgovine i investicija, te raspraviti o smjeru i budućem radu suradnje 16+1.

Osim sastanka vođa 16+1, Li će također prisustvovati svečanosti otvorenja osmog gospodarskog i trgovinskog foruma Kine i zemalja srednje i istočne Europe, svjedočiti potpisivanju sporazuma o projektima između Kine i zemalja srednje i istočne Europe i zajednički se susresti s novinarima, rekao je Wang.

Ekonomska i trgovinska suradnja je važan dio suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, rekao je, ističući kako se odvijao stabilan razvoj u prijevozu, poljoprivredi i turizmu.

POVEĆATI PLODONOSNU SURADNJU KINE I NJEMAČKE

Njemačka je važan trgovinski, investicijski i tehnološki partner Kine u Europi, rekao je Wang.

Od uspostave svedimenzionalnog strateškog partnerstva u 2014., odnosi dvije zemlje su održali čvrst zamah razvoja na visokoj razini, s čestim posjetima na visokoj razini i plodonosnim rezultatima u gospodarstvu i trgovini, investicijama, tehnologiji, inovaciji i međuljudskim razmjenama, rekao je Wang.

Li će se sastati s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom, rekao je Wang.

Održati će razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zajednički će predsjedati međuvladinim kozultacijama, rekao je Wang.

Vođe dvije zemlja će razmijeniti mišljenja o promicanju pragmatične i inovativne suradnje, dajući poticaj pozitivnoj i vodećoj ulozi suradnji Kine i Njemačke u odnosima Kine i Europe, zaštiti slobodnog trgovinskog sustava i multilaterizma, te jačanju komunikacije i koordinacije o važnim međunarodnim i regionalnim vrućim pitanjima, rekao je Wang.

Li i Angela Merkel će prisustvovati forumu gospodarske i tehnološke suradnje i svjedočiti potpisivanju niza dokumenata, rekao je Wang.

Bilateralna gospodarska i trgovinska suradnja je korisna za obje strane i ima ogroman potencijal, rekao je Ren.

Povećanje suradnje na obostranu korist između Kine i Njemačke je znak koji pokazuje kako obje strane štite multilateralni trgovinski sustav i podržavaju slobodnu trgovinu, rekao je Ren.