China Focus: Kina pokrenula prvi sud za Internet u središtu e-trgovine

802
internet

Prvi kineski sud specijaliziran za slučajeve vezane uz Internet se u petak otvorio u središtu e-trgovine Hangzhou, glavnom gradu pokrajine Zhejiang, kako bi rješavao povećan broj sporova vezanih uz korištenje intereneta.

Sud za Internet u Hangzhou je na dan otvaranja saslušao svoj prvi slučaj u vezi kršenja autorskih prava između pisca i internetskog diva Neteasea.

Sjedeći ispred svojih računala u Hangzhou i Pekingu, agenti koji su predstavljali optužbu i obranu su komunicirali sa sucem putem Interneta. Suđenje je trajalo približno 20 minuta.

“Sud za interenet ne poznaje geografske granice i uvelike štedi vrijeme u tradicionalnim saslušanjima,” rekao je Wang Jianqiao, potpredsjednik suda. Sud uglavnom rješava građanske parnice kao što su sporovi oko ugovora vezanih uz kupovinu na interenutu, usluge i mali zajmovi, tužbe vezane uz kršenja autorskih prava, sporovi oko imena domene, kleveta na Internetu i neke administrativne parnice.

Također će rješavati određene slučajeve koje mu dodijeli viši sud.

Registrirajući se na internetskoj stranici suda, tužitelj može pokrenuti parnicu i platiti sudske troškove. Slučajevi kojima se bavi sud će biti rješavani preko Interneta. Proces je brži, a optužba i obrana mogu rješavati svoje sporove od kuće uz znatno niže troškove.

“Saslušanje slučajeva vezanih uz Internet često traje najmanje dva dana i svaka strana mora potrošiti tisuće yuana radi putovanja na sud,” rekao je Zhang Sija, odvjetnik.

“Uključeni smo u slučajeve diljem zemlje i troškovi su preveliki da bi prisustvovali svakoj parnici. Ponekad čak ako i dobijemo slučaj izgubimo ogromnu količinu novca u procesu. Obrađivanje slučajeva preko interneta će znantno smanjiti naše troškove,” rekao je Yang Wei, potpredsjednik Neteasea.

Otvaranje suda je u skladu s brzo rastućim brojem internetskih korisnika i slučajeva te vrste u Kini.

Sudeći prema najnovijem izvješću Kineskog internetskog informacijskog centra, Kina je na kraju lipnja imala približno 751 milijun korisnika Inerneta i 724 milijuna korisnika mobilnog Interneta.