China Focus: Kina u 2018. na putu ”visokokvalitetnog razvoja”

641
Kina

Za nekoliko će dana sjednice najviših kineskih zakonodavnih i političkih savjetodavnih tijela otvoriti prozor svijetu koji će na taj način dobiti uvid u gospodarsku tranziciju Kine u narednim desetljećima – odnosno putu prema ”visokokvalitetnom razvoju”.

Na sastancima koji počinju početkom ožujka, nacionalni zakonodavci i politički savjetnici pregledat će i raspravljati o konkretnim mjerama usmjerenimy na poticanje gospodarstva prema stabilnijem i ”zelenijem” rastu.

”Kinesko gospodarstvo se prebacuje iz faze brzog rasta prema fazi visokokvalitetnog razvoja. … Ovo je ključna faza za transformaciju našeg modela rasta, poboljšanja naše gospodarske strukture i njegovanja novih pokretača rasta,” kako je objavljeno u listopadu prošle godine u sklopu priopćenja s 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Što znači novi uzorak rasta za Kinu i svijet? Što bi globalne tvrtke i investitori trebali očekivati od ovog gospodarskog pomaka? Predstojeći sastanci, poznati i pod nazivom ”lianghui” odnosno ”dvije sjednice” ili ”dva zasjedanja”, bacaju novo svjetlo na takva pitanja.

VIŠE STABILNOG RASTA

Kineski cilj rasta, za kojeg se očekuje da će biti objavljen u izvješću vlade tijekom ”dva zasjedanja”, i ove će godine nastaviti privlačiti pozornost širom svijeta. Brojka koja se pozorno prati ostala je stabilna tijekom proteklih pet godina, jer su donositelji mjera stavili veći naglasak na kvalitetu te su postali mnogo tolerantniji kada je riječ o usporavanju BDP-a.

Ekonomisti očekuju kako će Kina održati gotovo 6,5 posto rasta BDP-a tijekom ove godine u sklopu nastojanja za poboljšanjem gospodarske kvalitete i izvedbi. Zapravo, neke pokrajinske nadležne službe već su ublažile svoje ciljeve tijekom lokalnih sastanaka koji su održani u siječnju.

Iako se opraštamo od rastuće ekspanzije, Kina će i dalje nastaviti sa svojom ulogom stabilizacije globalnog gospodarstva. Podaci Svjetske banke pokazali su da je Kina u razdoblju do 2012. do 2016. pridonijela s 34 posto svjetskog gospodarskog rasta, što je više negoli SAD, EU i Japan zajedno.

Lian Ping, ekonomist iz Bank of Communications, izjavio je kako će gospodarstvo Kine ove godine biti stabilnije s manjkom volatilnosti BDP-a od kvartala do kvartala, budući da je potrošnja pretekla investicije kao glavni gospodarski pokretač.

Uz ostale gospodarske mjere koje su istaknute u izvješću o radu Vlade, godišnji cilj rasta podliježe odobrenju najvišeg zakonodavnog tijela koje, uz vrhovno savjetodavno tijelo, igra važnu ulogu u oblikovanju nacionalnih mjera od zapošljavanja pa sve do onih vezanih uz očuvanje okoliša.

VEĆE TRŽIŠTE

Slobodna trgovina će biti još jedna od gorućih tema tijekom ”dva zasjedanja” s obzirom na to da će kineski visokokvalitetni razvoj stvoriti ogromno potrošačko tržište što će uzrokovati ogromnu potražnju za proizvodima od ostatka svijeta.

S prvom slobodnom trgovinskom zonom, Šangaj je na čelu kineske vanjske trgovine te i dalje traži više mogućnosti.

Ying Yong, nacionalni zakonodavac i šangajski gradonačelnik, istaknuo je tijekom lokalnih sjednica da će taj grad potaknuti rad svoje slobodne trgovinske zone u skladu s najvišim međunarodnim standardima i tražiti načine za razvoj ”slobodne trgovinske luke”, odnosno područja koje ima minimalizirane mjere trgovinske kontrole.

Ministarstvo gospodarstva je prošlog studenog prognoziralo da će Kina u idućih pet godina uvesti više od 10 trilijuna američkih dolara dobara i usluga. U pozadini izraženog uvoza raste i kineska srednja klasa, koja s oko 300 milijuna stanovnika čini 30 posto ukupnog svjetskog stanovništva. Utjecaj se odražava u njihovoj sve većoj ulozi u pokretanju rasta i trgovine.

Kina će uložiti više nastojanja pri snižavanje carina na različite proizvode uključujući automobile, kako je objavio viši kineski dužnosnik Liu He na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u siječnju.

Prošle godine su ukinute carine za 187 uvoznih proizvoda, s prosječnom stopom od 17,3 posto koja je pala na 7,7 posto.

Prvi Međunarodni sajam uvoza i izvoza Kina 2018. održat će se u Šangaju u studenom, gdje se očekuje okupljanje na tisuće tvrtki iz više od 100 zemalja.

ŠIRI PRISTUP TRŽIŠTU

S obzirom na to da će ove godine Kina obilježiti 40. obljetnicu reformi i otvaranje, analitičari tijekom ”dva zasjedanja” očekuju objave konkretnijih mjera koje bi proširile tržišni pristup globalnim tvrtkama.

Na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma Liu je rekao kako će Kina uložiti više nastojanja u daljnje otvaranje svog sektora financija, proizvodnje i usluga te pojačati zaštitu intelektualnog vlasništva.

Negativna lista, koja određuje gdje je sudjelovanje tvrtki iz inozemstva zabranjeno ili ograničeno, će postati sve kraća. Tvrtke iz inozemstva i dalje će uživati jednak tretman, slično kao i domaće, sa dobro štićenim vlastitim interesima. Inicijativa ”Pojas i put” će biti potaknuta prema naprijed, s naglaskom na međunarodnu industrijsku suradnju.

Inozemna izravna ulaganja u kopneni dio Kine prošle su godine dosegla 878 milijardi yuana (oko 140 milijardi američkih dolara) u odnosu na pozadinu beživotnih globalnih ulaganja, a osnovano je i 35 652 strana fonda.

Kineska središnja banka objavila je u ponedjeljak odluku o ukidanju starih propisa, radi lakšeg poslovanja stranih fondova, dok je drugi bankarski regulator također tijekom vikenda pokrenuo mjere kako bi smanjio birokraciju stranim zajmodavcima.

Promatrači ističu kako je odlučnost Kine da se dodatno integrira u globalno gospodarstvo očigledna.

Unatoč rastućem protekcionizmu u velikim gospodarstvima, Kina će predvoditi ”zajednicu zajedničke budućnosti za čovječanstvo” te nadalje promicati globalizaciju, kako je istaknuo Wei Jianguo, potpredsjednik Kineskog centra za međunarodne gospodarske razmjene.