Chen Bo: Želim prosperitet BiH i Kini i vječno prijateljstvo

546
Chen Bo

Želim prosperitet Kini i Bosni i Hercegovini, želim vječno prijateljstvo narodima naših dviju država. Doviđenja dragi prijatelji, doviđenja BiH, poručila je ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

Poručila je to večeras na prijemu koji je organiziran u povodu završetka njenog mandata, a kojem su prisustvovali brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH.

Ambasadorica je istaknula da je imala želju pomoći BiH te da je na tome radila tri i po godine.

– BiH je u protekle tri godine postigla konstantan ekonomski razvoj, očuvala društvenu stabilnost, napredovala na evropskom putu. Iako se BiH suočava sa brojnim izazovima vjerujem da je ispred nje sve bolja budućnost – naglasila je Chen.

Zahvalila je svim narodima BiH što vole Kinu, što njeguju prijateljstvo sa kineskim narodom i što smatraju Kinu partnerom za saradnju.

– Zahvaljujem se i Kinezima koji žive u BiH na tome što se zalažete za jaču saradnju dviju zemalja i nikad ne odustajte od toga uprkos teškoćama – navela je Chen.

Podsjetila je i na projekte koji povezuju Kinu i BiH. Među njima izgradnju Termoelektrane u Stanarima, inicijativu ”Pojas i put”, a posebno je istaknula ukidanje viza polovinom ove godine čime su Kina i BiH jedna drugoj postale dostupnije.

– U prvih deset mjeseci ove godine broj kineskih turista u BiH je dosegao 52.000 s tim da je samo u oktobru zabilježen broj od 12.000 – rekla je Chen.

Podsjetila je da je prije nekoliko dana kinesko preduzeće potpisalo Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa između Banja Luke i Prijedora. 

– Izgradnja Bloka 7 predstavlja moje najveće očekivanje. Nadam se da će se početak gradnje desiti u bližoj budućnosti – istaknula je Chen.