Četiri velika međunarodna događaja ove godine u Kini

592

Ministar vanjskih poslova Narodne Republike Kine Wang Yi na marginama godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (NPC) upoznao je svjetsku a četiri glavna događaja koja će ove godine biti održana u Kini, prenosi Xinhua.

Na južnom kineskom otoku i provinciji Hainan u aprilu će se održati godišnja konferencija Boao foruma, koji okuplja lidere iz vladinog, nevladinog, biznis sektora te predstavnike akademije iz cijele Azije, a ovogodišnja tema bit će reforme i otvaranje.

Potom po redu dolazi Samit Šangajske organizacije za saradnju (Shanghai Cooperation Organization Summit). Tema ovogodišnjeg sastanka organizacije u kojoj pored Kine i Rusije nalazi još šest azijskih država te dvocifren broj zemalja koje u različitim formama učestvuju, je “Duh šangaja”.

Forum Kinesko-afričke saradnje, koji okuplja skoro sve afričke države i koji postoji od 2012., bit će upriličen u Pekingu sa fokusom na Inicijativu “Pojas i put”.

Na koncu, u novembru su u Šangaju održava Prvi međunarodni uvozna izložba (First International Import Expo) sa fokusom na dalje otvaranje tržišta.

U Kini se u martu tradicionalno održavaju “Dva zasjedanja”, Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC) te Svekineskog narodnog sabora (NPC), najvišeg zakonodavnog tijela države. Ovogodišnji NPC je još značajniji jer dolazi nakon prošlogodišnjeg 19 Kongresa Komunističke partije Kine (CPC) na kojem je izabrano partijsko rukovodstvo. NPC će pored izbora najviših državnih dužnosnika razmatrati i osnovna društveno-politička i ekonomska kretanja Kine u narednom petogodišnjem periodu.