Broj korisnika 4G interneta u Kini skoro milijardu, dužnosnici najavljuju 2018. kao ključnu godinu za razvoj 5G mreže

778
5G

Broj korisnika 4G interneta dostigao je cifru od skoro milijardu korisnika, priopćeno je iz Ministarstva industrije i informacijskih tehnologija.

Prema njihovim podacima nastavljen je rast informacijskih usluga u Kini pošto je taj sektor prošle godine zabeležio godišnji rast od 76,4 odsto.

Upotreba mobilnog interneta i prijenos podataka porasli su za 26,7 odsto u 2017. godini sa prosječnom mjesečnom potrošnjom od 1.775 megabajta po domaćinstvu, što je dvostruko više u odnosu na 2016. godinu.

Glavni inženjer Ministarstva industrije i informacijske tehnologije Zhang Feng rekao je kako je 2018. godina ključna za postavljanje standarda u 5G tehnologiji, te istraživanje i razvoj povezanih komercijalnih proizvoda.

Zhang je rekao kako je Kina ušla u treću fazu razvoja 5G mreže koji je započeo prije približno dvije godine.

“Cilj nam je u osnovi dovesti opremu 5G sustava do predkomercijalizacije, što će postaviti čvrste temelje za testove velikog opsega i testove mobilnih telefona,” rekao je Zhang.

Kina žustro radi na uvođenju 5G tehnologije, uz vladinu podršku i ogromne investicije tehnoloških divova. Najveće 5G testno polje s približno 30 telekomunikacijskih baznih postaja je uspostavljeno u pekinškoj četvrti Huairou.

Očekuje se kako će Kina biti najveće 5G tržište na svijetu do 2025., stoji u zajedničkom izvješću GSMA Intelligencea, globalnog mobilnog think tanka i Kineske akademije informacijske i komunikacijske tehnologije.