Britanski princ u službenom posjetu Kini: Xi izrazio nadu da će kraljevska obitelj nastaviti promicati odnose dviju zemalja

774

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak izjavio da očekuje kako će britanska kraljevska obitelj nastaviti igrati aktivnu ulogu u promicanju uzajamnog razumijevanja i prijateljstva između kineskog i britanskog stanovništva.

Xi je svom gostu, britanskom princu Andrewu, prilikom susreta u Velikoj dvorani naroda, rekao da se veseli mnogo čvršćim temeljima podrške javnosti za odnose dviju strana.

Kineski predsjednik se pritom prisjetio i uspješnog državnog posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu u listopadu prošle godine navodeći kako je bio zadivljen prijateljskim kontaktima s kraljicom Elizabetom II. i širim krugom kraljevske obitelji.

Xi je ovu priliku iskoristio i kako bi istaknuo koliko Kina cijeni dugoročne doprinose koje je kraljevska obitelj dala razvoju prijateljstva među dvjema zemljama.

”Kina je voljna uložiti napore u zajednička nastojanja s Ujedinjenim Kraljevstvom u jačanju prijateljskih razmjena na svim razinama te obogaćivanju suradnje s obzirom da se ove godine obilježava prva godina tzv. ‘zlatne ere’ odnosa Kine i Ujedinjenog Kraljevstva. Dvije strane bi zato trebale dodatno ojačati komunikaciju na visokoj razini, održavati mehanizme bilateralnog dijaloga, neprekidno produbljivati pragmatičnu suradnju u cilju ostvarivanja dobrobiti za dva naroda,” istaknuo je Xi stavljajući naglasak na činjenicu da su Kina i Ujedinjeno Kraljevstvo nacije s kulturnom moći i dugom tradicijom te pozivajući pritom obje zemlje da poboljšaju razmjene ljudskih resursa te suradnju u kulturi.

Princ Andrew, odnosno vojvoda od Yorka, istaknuo je kako je voljan surađivati s kineskom stranom da bi se povećali kontakti u sektoru ljudskih resursa, a ‘zlatna era’ zaista zasjala pravim sjajem.