Britanski akademik: Sveučilišta u Kini na “pravom putu za uspjeh”

597
Bei Da

Sveučilišta u Kini su na pravom putu za uspjeh i već se mogu pohvaliti ostvarenjima visoke razine.

Izjavio je to cijenjeni britanski akademik dr. Paul Thompson, zamjenik kancelara Kraljevskog koledža za umjetnost (Royal College of Art – RCA), u nedavnom intervjuu za agenciju Xinhua.

U intevjuu je rekao da je kineski sustav sveučilišta posljednjih nekoliko godina imao dobru izvedbu.

Kineska sveučilišta nastavljaju dokazivati visoku izvedbu u Svjetskoj ljestvici sveučilišta časopisa The Times Higher Education (THE). U ljestvici za 2018. objavljenoj krajem prošle godine, THE je istaknuo da je Kina “među najbolje predstavljenim zemljama” u vodećih 200.

“Vidimo nevjerojatnu tehničku stručnost, nevjerojatne crtače i crtačice vrlo vrlo visokog standarda slikanja koji dolaze iz Kine i to je ono što volimo. Voljeli bi vidjeti da neki od tih ljudi dođu ovdje i tada se pomiješaju s nekima od naših studenata,” rekao je Thompson.

DOPRINOS KINESKIH STUDENATA

Kineski akademici također ostvaruju doprinos RCA-u. Thompson je spomenuo Dr. Stevena Jia Wanga, koji je diplomirao na Sveučilištu Tsinghua i radi kao zajednički voditelj RCA-ovih programa Globalnog inovativnog dizajna i Inovativnog dizajnerskog inženjeringa.

Kineski studeni na RCA-u su posljednjih godina ostavili dobar dojam.

“Kineski studenti na RCA-u su apsolutno prepuni izuma, kreativnosti, inovacije i dovitljivosti. Mislim da postoji mnogo razloga zbog kojih Kina … stvara izvanredne proizvode, usluge i tvrtke,” rekao je Thompson.

“Mislim da postoji velika svijest o mogućnostima za kineske studente koji studiraju u inozemstvu. Sve je više studenata koji dolaze u UK i SAD. To nikako nije bio slučaj prije 20 godina, dogodilo se veliko povećanje.”

Thompson je naveo primjer s RCA-ove izložbe 2018., na kojoj je Ling Ling, kineska studentica s prvostupničkom diplomom iz poslovnog dizajna sa Sveučilišta Jiangnan i koja je sada na magisteriju iz dizajna, upotrijebila elemente igara s pričama o superheroju kako bi motivirala djecu koja pate od kroničnih bolesti.

Njen prvi projekt je bio nerf pištolj (vrsta pištolja igračke) dizajniran za stimulaciju mišića djece s cerebralnom paralizom.

Ling Ling je u prezentaciji na RCA-ovoj internetskoj stranici rekla kako je u svom drugom projektu upotrijebila kinesku legendu o Sunu Wongu, Kralju majmuna, iz klasične književne priče “Putovanje na zapad,” kombiniranu s kompletom za igranje uloga superheroja, kako bi angažirala i obrazovala djecu s dijabetesom tipa 1.

Svrha je kroz igru inspirirati djecu da “budu hrabrija i pozitivnija kada se suočavaju s kroničnom bolesti,” rekao je Ling Ling.

Kineski studenti “definitivno pronalaze način za upite, definitivno stvaraju izvanredne projekte,” komentirao je Thompson.

“Vidimo izvanredno inovativne ljude koji su vrlo dobri u uzimanju i konačnoj komercijalizaciji ideje,”