Borba protiv Kovid-19: Kineska pomoć već poslana u više od 80 zemalja i organizacija

80
Kina zastava

Kineska vlada je poslala hitnu pomoć u 83 zemlje i međunarodne organizacije za borbu sa novim koronavirusom, izjavio je u četvrtak zamenik ministra spoljnih poslova Kine Luo Džaohui na konferenciji za novinare o saradnji Kine sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv Kovida-19.


Kina blisko sarađuje sa ostatkom sveta, pružajući pomoć i iskustvo, rekao je Zeng Jisin, zamenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije.

Kina je aktivno podelila informacije o Kovidu-19 i pojačala tehnološku razmenu sa međunarodnim stručnjacima, rekao je Zeng. Kina je takođe poslala stručnjake u druge zemlje kako bi im pomogla u suzbijanju virusa, dodao je on.

Pošto će samit G20 biti održan večeras, Luo je na konferenciji ukratko predstavio kineska očekivanja i predloge koji će biti izneti.

Samit G20 je pravovremen i važan za mobilisanje snaga za borbu protiv pandemije koja se proširila svetom, rekao je Luo.

Video konferencija, inače prva takve vrste u istoriji samita G20, biće takođe prvi međunarodni sastanak, kojem će prisustvovati predsednik Si Đinping od izbijanja pandemije, rekao je Luo.

“Kina se nada i veruje da će ovaj sastanak poslati pozitivnu poruku o zajedničkom radu u borbi protiv Kovida-19, stabilizaciji ekonomije i postizanju konsenzusa”, rekao je Luo, ponavljajući stav Kine da sarađuje sa ostalim članicama G20 kako bi se osigurao pozitivan i praktičan rezultat.

Na pitanje CGTN-a kakvo specifično iskustvo Kina može da podeli sa ostatkom sveta, Luo je rekao da je Kina u potpunosti posvećena borbi protiv Kovida-19 i da je stekla dragocena iskustva u toj borbi.