Borba protiv korupcije: Bjegunac se predao i vratio u Kinu

541
borba protiv korupcije

Nadležne službe su u petak objavile kako se bjegunac osumnjičen za kaznena djela vezana uz zloporabu ovlasti i gospodarski kriminal, 53-godišnji Wu Qing, predao nakon petogodišnjeg boravka u inozemstvu te se vratio u Kinu.

Wu je prije bio predsjednik odbora i glavni direktor tekstilne kompanije u pokrajini Jiangsu, a prije nego što je u studenom 2013. pobjegao u Kanadu, bio je optužen za pronevjeru javnih sredstava, nezakonito prisvajanje i kreditne prijevare.

Kako je objavio ured zadužen za povrat bjegunaca i oduzimanje imovinske koristi u sklopu središnje antikorupcijske koordinacijske skupine, on je vratio i nezakonito stečenu imovinu.

On je inače prvi bjegunac koji se predao nakon što su Nacionalno povjerenstvo za nadzor, Vrhovni narodni sud, Vrhovno narodno tužiteljstvo, Ministarstvo javne sigurnosti i Ministarstvo vanjskih poslova zajednički izdali obavijest, pozivajući njome bjegunce koje se tereti za zloporabu ovlasti da se predaju ukoliko žele biti dio pokajničkog programa uz smanjenje kazne.