Blok 7 TE “Tuzla” će se graditi, BiH ne može biti izbačena iz Energetske zajednice

463
TE Tuzla Blok 7

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović rekao je danas da će se blok 7 TE “Tuzla” nesmetano graditi bez obzira na procese koje je najavio Sekretarijat Energetske zajednice.


 “Postoji stalno neka vrsta straha od kineskih investicija u ovom dijelu Evrope. Mi tog straha nemamo i mi to našim partnerima jasno kažemo. Ovaj proces vodimo već devet godina i mogli su ranije da interveniše i ukažu na neke stvari”, smatra Šarović.

BiH niko ne može isključiti iz Energetske zajednice

Šarović je izjavio novinarima u Sarajevu da BiH niko ne može isključiti iz Energetske zajednice.

“Mislim da apsolutno nisu u pravu. Mislim da je sva argumentacija na našoj strani. Finansiranje ovog energetskog objekta izvršeno je u skladu sa propisima, pravilima i zakonima BiH”, rekao je Šarović povodom najave Sekretarijata Energetske zajednice da službeno otvara postupak za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona evra od kineske Eksimbank za izgradnju bloka sedam.

Energetska nezavisnost

“BiH mora da vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. Ukoliko bi iz Energetske zajednice postupili onako kako to misle, vjerovatno bi BiH ostala bez ključnog energetskog objekta bloka 7 TE “Tuzla” snage u ovom trenutku skoro 500 megavata. Mislim da je to nedopustivo i da se ugrožava energetska bezbjednost BiH”, upozorio je Šarović.

Ispunjavanje strndarda EU, smanjenje zagađenja

Prema njegovim riječima, ova termoelektrana gradi se upravo da bi bili ispunjeni standardi EU, da bi bila smanjena zagađenost vazduha, da bi se doprinijelo uspješnosti očuvanja prirode i povećala energetsku efikasnost za 30 odsto.

Izetbegović: Blok 7 TE “Tuzla” će se graditi

I predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je novinarima nakon sastanka predstavnika 19 parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana da su razgovarali i o izgradnji Bloka 7, kao i generalno o korištenju lignita.

Istakao je da ih je Han upozorio da će BiH, ukoliko bude koristila taj resurs, vjerovatno morati izdvajati milijardu evra doprinosa EU, jer pravi ekološki problem.

“Zamolio sam ga, a ostali su se složili, da EU ima elastičniji pristup. Nije problem koliko spalite uglja, već koliko proizvodite ekološkog problema”, kazao je.

Izetbegović je potcrtao da će se graditi Blok 7 koji neće praviti ekološki problem Evropi, jer će smanjiti emisije problematičnih čestica.