Blagdanska kupovina u Kini postaje pametna

743
blagdanska kupovina u Kini

Blagdanska kupovina u Kini ususret lunarnoj Novoj godini može biti velika gnjavaža.

No, dok trgovine postaju pametne, kupovina postaje užitak, čak i tijekom najzaposlenijeg razdoblja u godini.

U Carrefourovom supermarketu “Le Marche” u šangajskoj četvrti Changning, kupci mogu odabrati između nekoliko načina plaćanja umjesto čekanja u dugom redu ispred blagajne.

Postoje pametni uređaji na kojima kupci mogu skenirati barkodove na namirnicama ispred zaslona i platiti putem WeChatove mini aplikacije na svojim pametnim telefonima.

Pametno plaćanje unaprijedilo je učinkovitost kupovine, naročito tijekom sezona kupovanja, rekao je upravitelj ovog supermarketa.

“Stopa prodora mobilnog plaćanja u Carrefourovim trgovinama u Kini je prešla 50%, a stopa pametnih blagajni je dostigla 38%,” rekla je Nathalie Yu, potpredsjednica Carrefoura Kina.

Carrefour je radio s kineskim internetskim tvrtkama kao što su Meituan, JD i Ele.me na digitalizaciji maloprodajnih usluga i logistike. Kupci također mogu otići u Carrefourove internetske supermarkete i primiti narudžbe kod kuće unutar nekoliko sati.

Maloprodajni div iz SAD-a Walmart je također ubrzao svoju “pametnu revoluciju” na kineskom tržišta, s preko 400 trgovina koje podržavaju “Skeniraj i idi.”

U lipnju 2018. je postojalo 802 milijuna korisnika Interneta u Kini, od kojih su 788 milijuna bili mobilni korisnici. Preko 569 milijuna Kineza je kupovalo na Internetu barem jednom, a 577 milijuna je upotrijebilo pametni telefon za kupovinu.

U trgovini Sam’s club pod Walmartom u šangajskoj četvrti Pudong, interaktivno područje koje prikazuje dnevne proizvode mijenja izgled svaki tjedan. Prema Chenu Zhiyuu, višem potpredsjedniku Walmarta Kina, trend je da se mnoge namirnice kupuju preko Interneta, ali ljudi još odlaze u supermarkete radi uživanja u obiteljskom okupljanju i istraživanju novih proizvoda.

U “Le Marcheu,” 78% izložbenog prostora je hrana, a uvozna hrana zauzima značajan dio polica. Kupci mogu dobiti svježu morsku hranu skuhanu i pojesti obrok u supermarketu.