Bijeg od odgovornosti ne pomaže u borbi protiv epidemije

391
Kina i SAD

Nedavno je dr. Giuseppe Remuzzi, prestižni medicinski stručnjak iz Italije u intervjuu američkim medijima rekao da postoji mogućnost kako su se u Italiji najranije u prošlom studenom pojavili slučajevi upale pluća nejasnog uzorka, ali vrlo nalik upali pluća COVID-19.


Dr. Robert Redfield, direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC-a) je u odgovoru na pitanja također priznao da je za dio smrtnih slučajeva u Americi prošle godine, za koje se vjerovalo da su uzrokovani gripom, moguće da je uzrok bio COVID-19.

Porijeklo COVID-19 je znanstveno pitanje i racionalno je da na njega odgovaraju znanstvenici. Dr. Zhong Nanshan, akademik Kineske inženjerske akademije i prestižni respirolog je već na početku izbijanja epidemije pojasnio da je kineski grad samo najranije mjesto izbijanja, ali je moguće da virus nije porijeklom iz Wuhana. Suočavajući s epidemijom je najprioritetnije da se sve zemlje zajedno bore protiv virusa kao zajedničkog neprijatelja i reagiraju na izazove. No, na žalost, neki američki političari se ne slažu oko toga. U ovom razdoblju su na američkoj političkoj sceni, od predsjednika do državnog tajnika, od dijela kongresmena do pojedinih medijskih osoba, svi zanemarili službeno imenovanje i upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije te jedan za drugim u javnosti i na društvenim mrežama više puta nazvali COVID-19 “kineskim virusom”.

Devetnaestog ožujka je na tiskovnoj konferenciji Bijele kuće, fotograf “The Washington Posta” otkrio da je, iako na originalnom tekstu Trumpovog govora piše “COVID-19 virus”, ta riječ rukom ispravljena u “chinese” (kineski) virus, što je izazvao veliko ogorčenje Kine i iznenađenje svijeta. Hillary Clinton, bivša državna tajnica SAD je na društvenim mrežama izjavila kako “predsjednik pribjegava rasističkoj retorici radi skretanja pozornosti građana, da bi (prikrio) činjenicu kako se nije mogao pravovremeno pripremiti za COVID-19 i testiranje velikih razmjera.”

Radi prebacivanja odgovornosti drugima, bijega od kritika i glasova na izborima iduće godine im je najbolji izbor bacanje ljage na Kinu. Amanda Walker, novinarka britanskog Sky Newsa, je prokomentirala da Trump “u ovom razdoblju s jasnom namjerom povećava frekvenciju spominjanja ‘kineskog virusa’. Kad bi u SAD-u umrlo milijun građana to bi bila njegova odgovornost, ali spominjanje ‘kineskog virusa’ je njegov način izbjegavanja odgovornosti.” Za američke političare je najlakše pripisati Kini svu krivnju, što je također najučinkovitiji način za uvjeravanje američkih građana.

U ovom razdoblju se u SAD-u čuje slogan “učinimo Ameriku ponovno velikom”. No, veličina se može prikazivati na više načina, na primjer, razvijenim gospodarstvom, uređenim društvom, privlačnom kulturom itd.. Ali nema sumnje da prebacivanje odgovornosti drugima i rasna diskriminacija nisu među njima, niti podižu veličinu zemlje. COVID-19 je čovječanstvu do sad nepoznat virus i bilo kakav bijeg i prebacivanje odgovornosti drugima je zapravo je prevara sebe i drugih, a jedini rezultat može biti kriva procjena epidemije i povećavanje širenja virusa. Rasna diskriminacija je također virus u mentalitetu kod pojedinaca i pravi neprijatelj cijelom čovječanstvu. Ponavljamo pojedinim političarima da bijeg od odgovornosti neće pomoći u borbi protiv epidemije niti jačanju moći države te da su jedino jedinstvo i pomoć drugima pravi put za pobjedu nad epidemijom i ljepšu budućnost svijeta.