Avery Goldstein, američki znanstvenik: 19. Nacionalni kongres KPK će olakšati gospodarsku reformu za održivi razvoj

647
kineske željeznice visoke brzine

Nadolazeći 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (KPK) će “postaviti smjer” za daljnje olakšavanje gospodarske reforme za održivi rast, rekao je Avery Goldstein, cijenjeni stručnjak za Kinu iz SAD-a.

KPK će se “agresivnije zalagati za reforme,” naročito nacrt za reforme od 60 točaka predstavljen 2013., rekao je u nedavnom intervjuu za kinesku agenciju Xinhua ovaj profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

“Doista nema alternative oslanjanju na tržišne snage ako Kina može uspjeti gospodarski,” rekao je još.

Brzina razvoja Kine u proteklih pet godina je vrlo impresivna, rekao je Goldstein, navodeći “dvije velike stvari” koje je iskusio tijekom svog posljednjeg posjeta Kini u rujnu.

Prva je brzorastući program dijeljenja bicikala u Kini, rekao je Goldstein, koji je također direktor Centra za proučavanje suvremene Kine Sveučilišta u Pennsylvaniji.

“Odjednom, oni su posvuda. Kako se to moglo dogditi u jednoj godini?”, rekao je

Kineska željeznica visoke brzine je druga velika stvar koja je “vrlo impresionirala” profesora tijekom njegovog posjeta.

“Kao što znate viskobrzinska željeznica je vrlo udobna. Gotovo uvijek je na vrijeme,” rekao je. “Ljudima olakšava poslovanje u Kini, svakako meni olakšava putovanje od grada do grada, kao i rad u vlaku.”

Goldstein je također istaknuo kako je obračun Partije s korupcijom “bila pozitivna stvar, veliko postignuće”.

Pod predsjednikom Xijem Jinpingom, Kina je igrala veću međunarodnu ulogu, rekao je još, ističući kako Kina brani svoj suverenitet i istovremeno ohrabruje suradnju s ostalim zemljama oko pitanja globalnog upravljanja.

Što se tiče globalnih pitanja kao što su klimatske promjene, “Kina to ne može uraditi sama, no mislim kako Kina, držeći se ovog puta, čini vjerojatnijim kako će se naposljetku čak i Sjedinjene Američke Države vratiti u konsenzus oko klimatskih promjena,” rekao je.