Autorski tekst Si Đinpinga o globalnoj solidarnosti i borbi protiv Kovida-19

227
Kineski predsjednik Xi Jinping Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping izneo je svoje viđenje globalne solidarnosti i saradnje u borbi protiv pandemije Kovida-19 u svom autorskom tekstu.


Članak predsednika Sija, koji je takođe i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsedavajući Centralne vojne komisije, pojaviće se u osmom broju časopisa Ćiuši, vodećeg časopisa Centralnog komiteta KPK-a.

Virusi ne poštuju granice, a solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje

Solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje protiv bolesti, navodi se u autorskom tekstu kineskog predsednika.

Epidemija Kovida-19 se širi širom sveta, predstavljajući ogromnu opasnost po život i zdravlje i donosi velike izazove globalnoj zdravstvenoj bezbednosti, navodi se u članku.

Si je napomenuo da je neophodno da međunarodna zajednica ojača poverenje, ali i da deluje jedinstveno i zajednički da radi na kolektivnom odgovoru.

Virusi ne poštuju granice i epidemije ne razlikuju rase, navodi se u članku i dodaje da velike vanredne situacije poput ove pandemije neće biti poslednje u eri ekonomske globalizacije, a čovečanstvo će i dalje biti testirano od strane raznih tradicionalnih i netradicionalnih bezbednosnih izazovi.

U tekstu se dalje naglašava da međunarodna zajednica samo solidarnošću i saradnjom može da savlada epidemiju i zaštititi zajednički dom čovečanstva.

Vizija izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo

Kina podržava viziju izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, navodi se u članku, napominjući da je kineska vlada postupala na otvoren, transparentan i odgovoran način i da je pravovremeno obaveštavala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i druge zemlje i regione.

Kina je spremna da uzvrati na ljubaznost razmenom iskustava

U najtežem trenutku svoje borbe protiv Kovida-19, Kina je dobila pomoć velikog broja subjekata međunarodne zajednice, navodi se u članku, dodajući da i Kina sada pruža podršku globalnoj borbi Kovida-19 na najbolji mogući način.

Velike zarazne bolesti su neprijatelj svih

Velike zarazne bolesti neprijatelj su svih nas, a međunarodna zajednica se mora okupiti u borbi protiv njih, navodi se u članku.

Kina je dala ogromne žrtve u borbi protiv Kovida-19

Kina je preduzela brze, odlučne i snažne mere reagovanja i dala ogromne žrtve u borbi protiv Kovida-19, ističe se u članku.

Široko je prihvaćen stav širom planete da Kina ispunjava svoju odgovornost za život i zdravlje svog naroda i daje doprinos globalnom javnom zdravstvu.