Autorski članak Xi Jinpinga u tadžikistanskim medijima

420
Kina i Tadžikistan

Autorski članak kineskog predsednika Si Đinpinga pod naslovom „Radimo zajedno za svetliju budućnost i prijateljstvo Kine i Tadžikistana“ objavljen je u tadžikistanskim medijima pred Sijevu posetu toj zemlji.


Kina i Tadžikistan su bliski susedi povezani planinama i rekama i trajnim prijateljstvom između naših naroda. Kroz mnoga stoleća, prijateljstvo naših dvaju naroda izdržalo je test vremena i spoljnih promena.

Kada je Tadžikistan stekao nezavisnost pre 27 godina, Kina je bila među prvima koji su tu nezavisnost priznali. Otvaranje diplomatskih veza omogućilo je dinamičnu interakciju između naših naroda. Tokom ovih 27 godina naše dve zemlje su se uzajamno podržavale i poštovale i angažovale u saradnji na obostranu korist.

Zajedno smo postavili dobar primer prijateljstva i saradnje između zemalja različitih u sistemu, kulturi i veličini. Na osnovu poverenja i jednakosti, prijateljstvo Kine i Tadžikistana je čvrsto. Pretvorili smo našu zajedničku granicu od 495 kilometara u vezu prijateljstva. Što se tiče glavnih pitanja koja utiču na naše ključne interese, uvek možemo računati na međusobno razumevanje i podršku.

Uistinu, naše dve zemlje su dobri susedi povezani planinama i rekama, dobri prijatelji koji veruju jedni drugima sa svom iskrenošću, dobri partneri koji se bave međusobnom saradnjom i dobra braća koja se stalno podržavaju.

Podstaknuto uzajamnom korišću, prijateljstvo Kine i Tadžikistana je puno dinamike. Tadžikistan je jedan od najbližih kineskih partnera na „Pojasu i putu“. Prvi je potpisao sporazum o saradnji sa Kinom o Ekonomskom pojasu Puta svile. Od tada je uspostavljen poseban odbor i već je završen jedan broj potpisanih projekata. Železnica Vahdat-Javan je završena zajedno sa mostovima i tunelima, koji povezuju prethodno odvojene pruge u južnom i severnom Tadžikistanu. Izgradnja termoelektrane u Dušanbeu učinila je da zimske restrikcije u glavnom gradu postanu stvar prošlosti. Prenosni dalekovod od 500 kilovata učinio je energetsku mrežu na severu Tadžikistana stabilnijom i sigurnijom.

Drugi projekti, kao što su fabrike cementa, rafinerija nafte, park poljoprivrede i tekstila i topionica i industrijski park, pomogli su da se podstakne industrijalizacija Tadžikistana. Kina je sada najveći izvor investicija i glavni trgovinski partner Tadžikistanu. Za nekoliko godina, očekuje se da će naša dvosmerna trgovina premašiti tri milijarde dolara. Sve ovo su primarni primeri naših dveju zemalja koje teže zajedničkom prosperitetu na osnovu uzajamne komplementarnosti.