Autorski članak Si Đinpinga objavljen je u kirgistanskom listu

346
Kina i Kirgistan Jinping

Uoči državne posete Kirgistanu, autorski članak predsednika Kine Si Đinpinga objavljen je u kirgistanskom listu “Slovo Kirgistana”.


U članku pod naslovom”Kinesko-kirgistansko prijateljstvo razvija se kao zimzeleno drveće” navodi se da Kina i Kirgistan imaju dugo tradicionalno prijateljstvo. Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, bilateralni odnosi se dobro razvije na bazi uzajamnog poverenja, ravnopravnosti i zajedničke koristi.

„Kirgistan je zemlja koja se najranije pridružila Inicijativi “Pojas i put”, a postigli smo veliki uspeh u okviru energetike, trgovine, izgradnje infrastrukture i telekomunikacija. Kroz kulturnu razmenu, više od 4.600 studenta je studiralo u Kini 2018. godine. Očekujem da moja poseta dalje unapređuje razvoj svestranih strateških odnosa partnerstva.

Kina želi da povećava strateško poverenje i razmene na visokom nivou, pojača razmene u oblastima saradnje partija, lokalne vlade, parlamenta sa Kirgistanom. Kina će dalje pojačati uzajamni podršku o pitanjima suvereniteta, bezbednosti, i teritorijalnog integriteta sa Kirgistanom. Kina će proširiti saradnju sa Kirgistanom u okviru poljoprivrede, izgradnje infrastrukture, investicija u okviru Inicijative “Pojas i put”, pojačati borbu protiv terorizma, ekstremizma, separatizma, kao i sprečavati transnacionalni organizovani kriminal.

Od formiranja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), zemlje članice insistiraju na uzajamnom poverenju, međusobnoj koristi i ravnopravnosti da bi se razvijao Duh ŠOS-a i poštovao princip Ustava ŠOS-a. Kirgistan je uložio velike napore u unapređivanju razvoj ŠOS-a kad je postao predsedavajući te organizacije, navodi se u članku.