Anketa pokazala da žene u Šangaju ne žele treće dete

254
Šangaj

Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Šangaju, pokazalo je da čak 75 odsto žena u koje žive u tom gradu ne želi treće dete.

Anketa Instituta društvenih nauka Šangajske akademije društvenih nauka je imala za cilj da utvrdi u kojoj meri su žene iz urbane sredine posvećene ličnom razvoju, porodici i društvenom životu. Istraživanje je pokazalo da svega 1,3 odsto anketiranih ima troje dece, dok je tek 2,4 odsto ispitanih žena reklo da želi da ima treće dete ukoliko bi to bilo dozvoljeno. Inače, u Kini je parovima dozvoljeno da imaju najviše dva deteta. Zanimljiv je i podatak da je čak 21,3 odsto anketiranih bilo neodlučno.

Dženg Džendžen sa Kineske akademije društvenih nauka smatra da bi roditelji rođeni 1980-ih i 1990-ih godina bili idealni roditelji za podizanje drugog deteta, pošto je većina roditelja rođenih 1960-ih i 1970-ih zbog svojih godina moralo da odustane od te ideje.

Nakon ukidanja politike jednog deteta, roditelji u Kini su bili puni entuzijazma kada je reč o dobijanju drugog deteta, pa je 2016. godine zabeležen porast novorođenčadi. Međutim, prošle godine je broj novorođenih beba u zemlji opao za 630.000 u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje da politika drugog deteta nije dala očekivane rezultate.