Analiza: Tillersonov prvi posjet Kini će biti usmjeren na izgradnju pozitivnog zamaha u vezama Kine i SAD-a

845

Nadolazeći posjet Kini Državnog tajnika SAD-a Rexa Tillersona će biti usmjeren na izgradnju pozitivnog zamaha u odnosima između Kine i Trumpove administracije, rekli su stručnjaci.

Tillerson je u srijedu počeo svoju prvu azijsku turneju kroz tri zemlje koja će ga odvesti u Japan, Južnu Koreju i Kinu. Peking će posjetiti u subotu kako bi održao razgovore s kineskim vođama i visokim dužnosnicima o nizu bilateralnih i multilateralnih pitanja.

UTIRANJE PUTA ZA PRVI SASTANKA XIJA I TRUMPA

Tillersonov prvi posjet Kini privukao je najviše pažnje budući da dvije strane završavaju detalje za prvi sastanak između kineskog predsjednika Xija Jinpinga i njegovog američkog kolegu Donalda Trumpa, a mediji izvješćuju kako bi se susret mogao dogoditi početkom travnja.

Očekuje se kako će dvije strane također raspravljati o nuklearnim i raketnim programima Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK), kao i o bilateralnim sigurnosnim i trgovinskim pitanjima.

“Posjet je čak važniji radi uspostave tona nego suštine odnosa između Kine i nove (Trumpove) administracije,” rekao je Ted Carpenter, viši suradnik na studijima obrane i vanjske politike Cato Instituta, agenciji Xinhua.

Sporazum o rasporedu i dnevnom redu sastanka Xija i Trumpa će biti važan pokazatelj o tome koliko će biti uspješan Tillesonov posjet, rekao je Carpenter.

Jednom kada sastanak započne, dvojica će vođa vjerojatno razgovarati o Sjevernoj Koreji, Južnom kineskom moru i bilateralnim trgovinskim odnosima, među drugim pitanjima, dodao je.

“Nakon posjeta bi dvije zemlje trebale biti bliže određivanju vremena i dnevnog reda za sastanak vođa,” rekao je Douglas Paal, potpredsjednik studija na Carnegie zakladi za međunarodni mir, agenciji Xinhua.

Paal očekuje kako će dvojica vođa uputiti svoje ministre o tome kako održati sljedeći forum za dijaloge, poput Strateškog i gospodarskog dijaloga, godišnjih razgovora na razini kabineta održavanih za vrijeme Obamine administracije.

NEMA SPREMNOG RJEŠENJA ZA PITANJE SJEVERNE KOREJE

Tillersonov je posjet stigao u vrijeme kada je kriza na Korejskom poluotoku zaoštrena nedavnim sjevernokorejskim probnim ispaljivanjem projektila, što je do sada bila najznatnija reakcija na vojne vježbe Seula i Washingtona, kao i kontroverznim američkim razmještanjem proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji.

Zbog složenosti krize, stručnjaci su oprezni oko bilo kakvih napredaka koji mogu proizaći iz kinesko-američkih razgovorima o tim pitanjima tijekom Tillersonovog posjeta.

Carpertner vjeruje kako SAD i Južne Koreja neće ni odgoditi, a kamoli napustiti, razmještanje sustava THAAD.

“Američki vođe su zabrinuti kako bi izbori u Južnoj Koreji na vlast mogli dovesti predsjednika koji se protivi sustavu THAAD, no ako se to ne dogodi, razmještanje će se nastaviti,” rekao je Carpenter, osvrćući se na nadolazeće izbore u Južnoj Koreji nakon svrgavanja predsjednice Park Geun-hye.

Paal je rekao kako ne očekuje nikakav dogovor o Sjevernoj Koreji od Tillersonovih sastanaka u Pekingu jer nema “spremnog rješenja” za to.

Sjedinjene Američke Države su usred revizije politike i manjka im mnogo osoblja nužnog za dubinsko provođenje revizije, tako da će pronalaženje rješenja potrajati mnogo dulje od idućeg tjedna. Štoviše, Južna Koreja je sada usred promjene administracije i nije spremna poduzimati nove inicijative sa Sjevernom Korejom, rekao je Paal.

Ipak, ako pitanje Sjeverne Koreje zbliži Kinu i SAD, to će svakako pomoći Trumpu u realizaciji važnosti zadobivanja kineske pomoći u rješavanju globalnih izazova, rekao je.

Arhivska fotografija snimljena 23. studenog 2016. prikazuje državne zastave Sjedinjenih Američkih Država i Kine tijekom 27. sjednice Zajedničkog odbora za gospodarstvo i trgovinu u Washingtonu D.C., glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država.