Američki znanstvenik: Kina se treba čvrsto držati duha Dugog marša

1174

“Dugi marš je klasičan primjer kako je narod Kine sposoban oduprijeti se silama zla i sposoban podnijeti ogromne žrtve u materijalnim dobrima i krvi kako bi ostvario svoje ciljeve,” rekao je američki znanstvenik o Kini.

Khairy Tourk, profesor Stuart poslovne škole Instituta za tehnologiju u Illinoisu, koji je također stručnjak za Kinu, je snažno pohvalio nepokolebljiv duh naroda Kine u njihovoj borbi za slobodu.

“Najpotresniji dio kineskog Dugog marša je da nitko ne bi trebao podcijeniti odlučnost naroda Kine u borbi za cilj u koji vjeruju,” rekao je Tour agenciji Xinhua u intervjuu.
Godine 2016. obilježava se 80. godišnjica Dugog marša Crvene armije koji je predvodila Komunistička partija Kine (KPK).

U Turkovim očima, Kina se suočila sa ogromnim izazovima u to vrijeme — lokalni gospodari rata su kontrolirali velike dijelove Kine i strane sile su bile ukorijenjene u zemlji.
Komunistička partija Kine, osnovana 1921., bila je relativno slaba politička snaga u zemlji u ranim 1930-ima.

Međutim, Dugi marš je uspio, dokazujući da nadmoć vojske Kuomintanga (KMT) u brojčanosti i suvremenom oružju nije dovoljna za poražavanje domoljubnih snaga koje čvrsto vjeruju u cilj za koji se bore.

Tourk je pripisao uspjeh čimbenicima kao što su vjerovanje i oslanjanje na seljake i velik broj radnika.

“Kao vođa sa čvrstim korjenima na selu, Mao Zedong je razumio mentalitet kineskih seljaka i imao veliko povjerenje u njihovu sposobnost za zbacivanje fašističkih snaga,” rekao je Tourk.
Mao je zadobio podršku seljaka u provincijama kroz koje su prolazile njegove postrojbe tijekom Dugog marša, gdje je uvodio agrarnu reformu kao bi smanjio nejednakost u prihodima.

Postrojbe su tijekom Dugog marša bile visoko disciplinirane, budući da je njihovo vodstvo inzistiralo na visokoj razini moralnog ponašanja, kao što je ne uzimanje čak ni igle ili komadića konca od naroda, ne zlostavljanje zarobljenika i plaćanje za sve što su vojnici uzeli od naroda.

Ovakav oblilk ponašanja zadobio je poštovanje seljaka prema KPK, budući da se stoljećima nepravedno ponašalo prema njima tijekom feudalnog sustava, rekao je profesor.

Novi razvoj događaja na selu također je pomogao zadobivanju podrške za KPK u gradovima.
“Dugi marš predstavlja jedno od najherojskijih razdoblja u povijesti Kine, Bio je to vrlo važan korak na putu pobjede KPK nad fašističkim snagama i ujedinjenjem naroda Kine,” rekao je Tourk.

Uspjeh Dugog marša postavio je primjer za druge nacije koje su se borile za neovisnost nakon 1945., rekao je Tourk, dodajući da je također zadobio divljenje mnogih nacija u razvoju koje su ustajale protiv kolonijalnih sila.

Foto: CRI.CN