Američke carine na kineski izvoz: Kina je spremna na bilo kakvu trgovinsku oluju

105
Kina i SAD

Sjedinjene Američke Države su uputile daljnje prijetnje o nametanju 25-postotne carine na preostalih 325 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, a popis bi navodno trebao biti uskoro objavljen.


Amerika proba staviti pritisak na Kinu

Potez slijedi povećanje carina na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijardi američkih dolara s 10% na 25%. U međuvremenu je upravo završila 11. runda gospodarskih i trgovinskih konzultacija na visokoj razini između Kine i SAD-a, a dvije strane su se složila oko nastavka pregovora.

Pokazujući volju za nastavkom pregovora i istovremeno prijeteći daljnjim podizanjem carina na čitav kineski izvoz u Sjedinjene Američke Države, Amerika jasno pokazuje pristup mrkve i batine, nadajući se da će staviti pritisak na Kinu i isprobati granice kineske strane, kako bi dobila prednost u pregovorima.

Kina nikada neće pristati na ustupke oko principa

Međutim, u izjavi objavljenoj nakon 11. runde pregovora je zamjenik kineskog premijera i čelnik kineske strane u sveobuhvatnom gospodarskom dijalogu između Kine i SAD-a Liu He jasno rekao da Kina ima “tri ključne brige” oko tekućih pregovora, odnosno, ukidanje svih carina, osiguravanje da podaci o trgovinskoj nabavi ostanu u skladu sa stvarnošću i unapređenje uravnoteženosti teksta. Kina nikada neće pristati na ustupke oko tih pitanja principa. Zbog toga, bez obzira koliki pritisak SAD stave na Kinu, to nije nikada imalo učinka, a neće ni u budućnosti.

“Tri ključne brige” kineske strane

Gledajući unatrag na više od godine gospodarskih i trgovinskih konzultacija između Kine i SAD-a, dvije strane su ostvarile značajan napredak i također pretrpjele nekoliko zastoja. Kina to smatra normalnim preokretima i promjenama u procesu međuvladinih pregovora i uvijek se zalagala za pregovore s najvećim iskrenošću, jer je potpuno svjesna da ne može biti pobjednika u bilo kojem trgovinskom ratu. “Tri ključne brige” kineske strane, koje predstavljaju “crvenu liniju” i “donju liniju” u gospodarskim i trgovinskim konzultacijama, ne mogu biti dovedene u pitanje.

Ako se nastavi nametanje carina, Kina će morati odlučno uzvratiti

Ako SAD budu inzistirale na nastavku nametanja carina, Kina neće imati drugog izbora osim odlučnog uzvraćanja. Nakon više od godinu dana gospodarskih i trgovinskih napetosti, Kina je izdržala test u svim pitanjima, ne samo značajno jačajući svoju otpornost, već i postajući sve zrelija i odlučnija u nošenju s okolnostima. Kineska strana je davno prepoznala da je američko uvođenje carina u stvari samo oblik kockarske strategije “utrke do dna”. To je potez protiv trenutnog trenda, suprotan javnom mišljenju, a naposljetku će samo završiti uzaludno.