Ambasadorica NR Kine u BiH: Odnosi između BiH i Kine sve bolji

326
Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo posjetila je u utorak Osnovnu školu ”Avdo Smailović” u sarajevskom naselju Buća Potok.

U toj školi je održana manifestacija ”Kineski dan”, u okviru koje su učenici i roditelji imali priliku vidjeti različite aspekte kineske kulture kao što su umjetnost rezanja, kaligrafija, tradicionalni muzički instrumenti i kineska kuhinja.

Kineska ambasadorica je naglasila da su odnosi između BiH i Kine sve bolji, te da BiH ima sve veće zanimanje za aktivnosti Kine.

“Ovo nam je prvi događaj ove vrste, u osnovnoj školi, i nadamo se da će djeca u budućnosti biti nasljednici saradnje i prijateljstva”, navela je Bo.

Također, naglasila je da su manifestacije kao što je ”Kineski dan” prilika da se bh. djeca više informiraju o kineskoj kulturi.

Izrazila je zadovoljstvo da osnovci uče kineski jezik, navodeći da će im to znanje otvoriti mnoga vrata.

Bo je danas dobila priznanje za pružanje podrške radu i razvoju Osnovne škole ”Avdo Smailović” koje joj je uručio direktor Hasim Baždar.

Uz pomoć kineske ambasade u ovoj školi obnovljeno je fudbalsko igralište i školska sala te su donirani stolovi i oprema za stoni tenis.