Ambasador NR Kine u BiH održao predavanje na Fakultetu bezbjednosnih nauka

194
ambasador NR Kine u BiH Ji Ping

Veliko interesovanje vladalo je za predavanje ,,Kineski razvoj i inicijativa: pojas i put“ koje je 14. juna 2019. na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci održao ambasador NR Kine u BiH Đi Ping.


Đi Ping je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku da ponovo dođe na Univerzitet u Banjoj Luci i studente detaljnije informiše o razvoju Kine, kao i inicijativi „Pojas i put“ i saradnji u okviru programa „17 plus 1“.

„Prije dva mjeseca kada sam prvi put došao na Univerzitet u Banjoj Luci, rektor Radoslav Gajanin me je pozvao da ponovo dođem i razmijenim mišljenje sa studentima. Moj cilj je jednostavan – da upoznam studente o Kini, inicijativi `Pojas i put` i saradnji u okviru programa `17 plus 1`“, rekao je ambasador.

Prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da je u proteklih godinu dana Univerzitet potpisao sporazume sa četiri visokoškolske ustanove iz Kine.

„Akademska saradnja između Republike Srpske i Kine je u velikom usponu. Očekujemo da će nas posjetiti kineski studenti i akademsko osoblje, kao i da će kineski univerziteti primiti naše studente i osoblje“, napomenuo je prorektor Latinović.

Doc. dr Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, istakao je da kineski razvojni program „Pojas i put“ obuhvata više od 60 zemalja u svijetu, a da je za ove prostore posebno zanimljiva inicijativa „17 plus 1“, kojom je obuhvaćen cijeli Balkan.

Takođe, dekan Ćeranić je naglasio da je rukovodstvo Republike Srpske prepoznalo poruke Kine i da u prilog razvoja odnosa ide i odluka Vlade da kineski jezik bude izučavan u osnovnim školama u Republici Srpskoj.

„Konfucijev institut je u velikoj mjeri doprinio tim odnosima, a rezultati su vidljivi i u okviru Univerziteta u Banjoj Luci“, kazao je Ćeranić.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci, prisutne na predavanju je pozdravila prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju.

Organizator ovog predavanja je Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci.