Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping: Politički motiv prosvjednika u Hong Kongu je osporiti kineski suverenitet

408
kineski ambasador u BiH Ji Ping

Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je u intervjuu za internet portal Klix.ba rekao da su jasni politički motivi prosvjednika u Hong Kongu, a to je osporiti kineski suverenitet nad ovom specijalnom autonomnom pokrajinom u Kini.


Kako je ambasador naveo, prosvjedi su počeli zbog pokušaja donošenja zakona koji bi omogućio izručenje počinitelja najtežih krivičnih djela, međutiim promijenili su karakter te su postali prosvjedi kojima je cilj osporiti kineski suverenitet.

Naveo je i da postoji mnogo nedvojbenih dokaza da se sve događa uz više ili manje otvoreni podstrek nekih drugih zemalja.

Ambasador Ji je poručio da je pitanje Hong Konga čisto unutrašnje unutrašnje pitanje Kine, te nijedna strana vladina organizacija ili pojedinac nemaju pravo da interveniraju u njemu. Centralne vlasti NR Kine nepokolebljivo će nastaviti provoditi princip “jedna zemlja, dva sistema”, te neće ostati po strani ako se nemiri prošire i vlasti u specijalnom autonomnom regionu ih ne budu u mogućnosti sami iskontrolisati.