Ambasada NR Kine u BiH: Niko nema pravo da ometa ili sprečava zakonito i legitimno poslovanje kineskih kompanija

264
Huawei

Iz Ambasada NR Kine u Sarajevu su, na upit dnevnih novina, reagirali na optužbe vezane za tehnološkog giganta “Huawei”.

U reagiranju je navedeno da niko nije pružio nijedan dokaz za optužbe protiv navedene kompanije, a kad je u pitanju instaliranje opreme za prisluškivanje.

Istaknuto je kako nijedan kineski zakon ili kineska regulacija ne daje bilo kojoj instituciji mandat da natjera kompanije da se obavezuju da instaliraju opremu za odavanje podataka, te da kineska vlada nikad nije tražila od ‘Huaweija’ da instalira takozvanu opremu za obavezno odavanje podataka u svoje proizvode, niti je takva oprema ikad pronađena u njihovim proizvodima.

Takođe, u reagiranju su podsjetili da je kineska strana uvijek bila posvećena da razvije saradnju na obostranu korist s evropskim zemljama.

“U međuvremenu, nijedna zemlja, organizacija ili pojedinac nema pravo da ometa ili čak sprečava zakonito i legitimno poslovanje kineskih kompanija a da ne pruži osnov ili čvrst dokaz. Nadamo se da će pošteno, transparentno i neutralno okruženje biti obezbijeđeno kineskim kompanijama kada su njihove investicije u pitanju, kao i poslovanje i saradnja”, navedeno je u reagiranju.