AIIB odobrio Kini kredit od 350 miliona dolara za borbu protiv Kovida-19

98
AIIB

Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) odobrila je kredit u iznosu od 2,5 milijardi juana (oko 355 miliona američkih dolara) kako bi pomogla Kini da unapredi održivu infrastrukturu za javno zdravlje i obezbedila hitnu opremu i zalihe usred epidemije Kovida-19.

Projekat, uz podršku prvog kredita za hitnu pomoć AIIB-a, ima za cilj da ojača kapacitet reagovanja u vanrednim situacijama u javnom zdravstvu u kineskim gradovima Pekingu i Čungćingu, navodi ta banka.

Kredit će podržati nadogradnju odgovarajućih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, ojačati kapacitet lečenja medicinskih ustanova u rešavanju hitnih slučajeva epidemije i pružiti hitnu opremu i zalihe medicinskim radnicima na prvoj liniji borbe, kako bi se zaustavilo širenje Kovida -19, navodi AIIB.

“Odgovor AIIB-a naglašava važnost izgradnje otporne javnozdravstvene infrastrukture i održavanja jakih sistema za članice kako bi se efikasno umanjili rizici za njihovu populaciju u vezi sa izbijanjem zarazne bolesti”, izjavio je Konstantin Limitovski, potpredsednik AIIB-a zadužen za investicije.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, sa sedištem u Pekingu, počela je sa radom u januaru 2016. To je multilateralna razvojna banka sa misijom da poboljša društveni i ekonomski razvoj u Aziji.