AIIB: nova platforma za izgradnju Zajednice zajedničkog sudbina čovječanstva

74
AIIB Azijska infrastrukturna investicijska banka

Dvadesetosmog srpnja je video sastanak Godišnje konferencije petog upravnog odbora Azijske investicijske banke za infrastrukture (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) se otvarao.


Kineski predsjednik Xi Jinping se obratio na svečanosti otvaranja. Kako je smatrao u obraćenju, radi rješavanja kontradikcija u gospodarskoj globalizaciji, razne zemlje trebaju se nastojati u stvorenju inkluzivnijeg globalnog upravljanja, učinkovitijeg multilateralnog mehanizma i aktivnije regijske suradnje. AIIB bi trebala postati nova platforma koja unaprijedi zajedničkog razvoja svih članova i za izgradnju Zajednice zajedničkog sudbina čovječanstva.

Xi je u govoru podnio 4 prijedloga za budući razvoj AIIB. Odnosno, potrebno je da AIIB se koncentrira na zajedničkom razvoju, da AIIB bude banka za multilateralni razvoj novog modula koja unaprijedi globalni zajednički razvoj, čime ponudi više visokokvalitetnih i održivih investicija s niskim cijenom za infrastrukture. Potrebno je da AIIB razvija novi razvojni koncept, novi modul poslovanja i novi način upravljanja, putem fleksibilnih finansijskih proizvoda unaprijediti povezanost raznih regija svijeta, unaprijedi zeleni razvoj i tehnički napredak, da bi AIIB postala nova platforma praktičnog razvoja koja zadovoljava suvremene zahtjeve. Potrebno je da AIIB pridržava princip visokog standarda i kvaliteta, povezuje potrebe pridržavanja međunarodnih standarda i pravila s praktičnim potrebama zemalja članova, da bude pozitivan primjer u međunarodnoj suradnji. Potrebno je otvorenost i inkluzivnost, da AIIB bude novi primjer međunarodne multilateralne suradnje, čime unaprijedi gospodarsku globalizaciju prema otvorenim, inkluzivnim, ravnopravnim smjeru za zadovoljstvo svih strana.