70. godišnjica od osnivanja NR Kine: Održan prijem u Velikoj dvorani naroda

689
ikona za 70. godišnjicu osnutka Narodne Republike Kine

Ove godine obilježava se 70. godišnjica od osnivanja NR Kine, te je tim povodom održan sinoć prijem u Velikoj palati naroda.


Kineski predsednik Si Đinping prisustvovao je prijemu i održao govor.

Si, koji je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, izjavio je u govoru da treba podići zastavu jedinstva, pojačati jedinstvo raznih nacionalnosti u zemlji, Kineza u zemlji i dijaspori, raznih političkih stranaka i raznih slojeva društva. Pored toga, treba održati tesno povezivanje Komunističke partije i narodnih masa, popularizovati patriotizam i unaprediti veliki preporod kineskog naroda.

Prijemom je predsedavao premijer Li Kećijang. Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg, Vang Ćišan i više od 4.000 domaćih i inostranih gostiju je prisustvovalo prijemu.

Si je rekao da je kineski narod u proteklih 70 godina, pod rukovodstvom Komunističke partije Kine, kroz praksu pronašao put socijalizma sa kineskim karakteristikama i unapredio socijalizam sa kineskim karakteristikama za novu eru.

Kineski narod je u proteklih 70 godina insistirao na diplomatiji baziranoj na nezavisnosti i samostalnosti i išao je putem mirnog razvoja. Pored toga, Kina je insistirala da, na osnovu pet principa miroljubive koegzistencije, razvija prijateljsku saradnju sa raznim zemljama, dala je veliki doprinos izgradnji zajedničke budućnosti čovečanstva, unapređenju mira i razvoja čovečanstva.

„Jedinstvo je garancija kineskom narodu da će pobedi sve rizike i izazove i da će iz pobede preći u nove pobede, “ istakao je Si.

Si je istakao da treba svestrano sprovoditi politiku „jedne zemlje, dva sistema“, insistirati na smernici da Hongkonžani upravljaju Hongkongom i stanovnici Makaa da upravljaju Makaom. „Verujemo da će Hongkong i Makao, uz punu podršku domovine i zajedničke napore hongkonških i sunarodnika iz Makaa, ostvariti zajednički razvoj i napredak sa maticom“, rekao je kineski predsednik.

Si je rekao da treba insistirati na principu „jedne Kine“ i konsenzusu iz 1992, kako bi se unapredio mirni razvoj odnosa dve obale Tajvanskog moreuza.

„Treba produbiti ekonomsku i kulturnu saradnju dve obale, kako bi to donelo dobrobit sunarodnicima dve obale Tajvanskog moreuza“, rekao je Si „Realizacija potpunog ujedinjenja domovine je neodoljiv trend i zajednička težnja naroda, koju niko i nikakva snaga ne može da spreči“, istakao je Si.