70 godina nakon: I dalje je Kina stabilizator globalnog razvoja

242
70. godišnjica od osnivanja NR Kine 1

Prije 10 godina je knjiga britanskog znanstvenika Martina Jacquesa “Kada Kina vlada svijetom” pokrenula žustru raspravu na Zapadu.


Autor je vjerovao da će Kina razviti pristup modernizaciji koji se razlikuje od iskustva zapadnih zemalja, što će donijeti dubinske promjene za svjetski poredak. Deset godina poslije, mnoga mišljenja izražena u knjizi su se dokazala kao istinita. Bijela knjiga, naslovljena “Kina i svijet u novom dobu,” koju je nedavno objavila kineska vlada, je jasno izrazila da je kineski narod, kroz naporan rad u proteklih 70 godina, dovršio slijed razvoja i istovremeno dodao pozitivnu energiju u mir i razvoj svijeta.

Razlog zbog kojeg su mnogi znanstvenici poput Martina Jacquesa blisko promatrali Kinu je taj što nastoje dešifrirati tajnu munjevitog miroljubivog razvoja te azijske zemlje iz povijesne i realistične perspektive i analizirati što će Kina donijeti svijetu dok postaje sve moćnija te prema kud će svijet krenuti s napredujućom Kinom.. Kroz proteklih sedamdeset godina je svijet svjedočio neprestano i miroljubivo razvijajućoj Kini koja je doprinijela povećanoj stabilnosti svijeta, što je utjelovljeno u sljedećim aspektima.

Kina je ostvarila velike doprinose stvaranju temeljnih principa za razvoj modernih međunarodnih odnosa. Provodila je miroljubivu i neovisnu vanjsku politiku, predloživši s Indijom i Mjanmarom Pet principa miroljubivog suživota, što je postalo vodeći princip u međunarodnim odnosima i pravu.

Kroz proteklih sedamdeset godina je Kina provodila politike orijentirane prema obrani, prema kojima zemlja nije tražila hegemoniju, ekspanziju ili razvoj sfera utjecaja. Također je održala visok nivo transparentnosti vojnog budžeta. Između 2012. i 2017. je prosječna potrošnja na obranu zemlje činila približno 1,3% BDP-a, što je najniža razina među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kina također igra konstruktivnu ulogu u olakšavanju političkog rješavanja pitanja kao što su denuklearizacija Korejskog poluotoka, iransko nuklearno pitanje i mirovni procesi u Siriji u Afganistanu. Kina je također aktivna sudionica u pomorskim pratnjama i međunarodnom radu na humanitarnoj pomoći, kao i zagovarateljica potrebe za jačanjem međunarodne suradnje u kontroli naoružanja, ne širenja nuklearnog oružja i protuterorizma.

Svijet je na prekretnici. Neke osobe za Zapadu su, međutim, zapele u mentalitetu Hladnog rada, propovijedajući “natjecanje među velikim silama” i ideje “nulte sume”, koje pogoršavaju globalne manjke mira i povjerenja. Kineski pristup miroljubivog razvoja i obećanje da neće tražiti hegemoniju, već uzajamnu korist nisu samo preokrenuli stari uzorak rastućih velikih sila, već su također duboko utjecali na budući razvojni proces svijeta. Dok Kina ostaje predana stazi miroljubivog razvoja, očekuje se da će ostatku svijeta ponuditi veće prilike i nastaviti biti stabilizator svjetskog mira i sigurnosti.