5G u Kini: Ericsson i Nokia osigurali ključne ugovore

382
5G

Europski proizvođači telekomunikacijske opreme Ericsson i Nokia osvajaju ključne 5G ugovore u Kini, u potezu za koji su analitičari rekli da prikazuje otvoren stav zemlje za sve međunarodne igrače prilikom uvođenja superbrze tehnologije.


Vijesti su stigle nakon što je China Mobile, najveći svjetski telekomunikacijski operater po broju pretplatnika, objavio da je dodijelio prvi krug ugovora za 5G mrežnu opremu vrijednih oko 2 milijarde američkih dolara.

China Mobile je kupio 153 jedinice MME telekomunikacijske opreme od švedske tvrtke Ericsson, što čini 34% nabave tvrtke. Nokia je isporučila 56 jedinica, odnosno 12%.

Značajan udio Ericssona i Nokije u nabavnim planovima China Mobilea naglašava da Kina ostvaruje obećanja o pridržavanju međunarodne suradnje, rekli su analitičari.

Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije, vodeći regulator telekomunikacijske industrije u zemlji, je ranije ovaj mjesec objavio da pozdravlja aktivno sudjelovanje inozemnih poduzeća u izgradnji i promociji primjene kineske 5G mreže.