5G tehnologija: Kina se priprema za skoru komercijalizaciju

886
5G tehnologija

Kina se priprema za komercijalizaciju iduće genereacije mobilne komunikacijske tehnologije, tako da skidanje datoteke od 6 gigabajta u manje od dvije sekunde uporabom 5G tehnologije nije daleka budućnost. 

Huawei će u 2019. izdati pametni telefon sa samorazvijenim čipom koji podržava 5G komunikaciju, rekao je Xu Zhijun, rotirajući predsjednik uprave ove tvrtke.

Tijekom 4. Svjetske internetske konferencije održane u Wuzhenu u pokrajini Zhejiang ovaj tjedan, Huawei je podijelio počasti s ostalim tehnološkim gigantima kao što su Apple, Alibaba, Baidu i Microsoft u nagradama za Svjetska vodeća internetska znanstvena i tehnološka postignuća.

Trenutno, 5G standardi su još u razvoju u sklopu Partnerskog projekta 3. generacije. Prošlog listopada je Huawei postigao brzinu od 27Gbps tijekom terenskog testiranja 5g mreže uporabom polarnih kodova za kodiranje kanala. Huaweijevo polarno kodiranje je odobreno kao dio globalnig standarda za 5G.

Kao i kineske visokotehnološke tvrtke, telekomunikacijski operatori u zemlji također žele sudjelovati u oblikavanju globalnih standarda 5G mreže i promicanju komercijalizacije.

Bi Qi, glavni tehnički dužnosnik u Istraživačkom institutu China Telecoma, je rekao kako su kineski pružatelji telekomunikacijskih usluga prilično investirali u 5G, provodeći testove u nekoliko velikih gradova.

China Mobile, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga na svijetu po broju pretplatnika, je posvećen razvoju 5G tehnologije i planira pokrenuti u potpunosti komercijaliziranu 5G mrežu u 2020. Tvrtka će također započeti pretkomercijalnu 5G uslugu iduće godine i postaviti više od 10 000 5G baznih postaja do 2020, rekao je Sha Yuejia, potpredsjednik China Mobilea.

Najveće 5G testno polje sa približno 30 telekomunikacijskih baznih postaja je već uspostavljeno u pekinškoj četvrti Huairou. China Mobile, Huawei, ZTE i nekoliko inozemnih tvrtki su dovršili drugu fazu testiranja 5G mreže u Kini.

Kineska akademija za informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju predviđa kako će 5G pokrenuti 6,3 bilijuna juana (946,8 milijardi američkih dolara) gospodarskih prihoda u Kini do 2030.

Wen Ku, direktor odjela za razvoj telekomunikacija u Ministarstvu industrije i informacijske tehnologije, je rekao kako je Kina započela svoju treću fazu 5G tehničkih testova, te će pojačati napore u planiranju mreže, sustavima, čipovima i ostalim proizvodima kako bi imali pretkomercijalnu 5G uslugu spremnu što je ranije moguće.

Globalni pružatelji telekomunikacijskih usluga će investirati 3,3 bilijuna juana u mobilnu infrastrukturu do 2020., rekao je John Hoffman, predsjednik uprave i direktor organizacije GSMA, dodajući kako će i do 500 milijardi juana doći iz Kine.