Kineske aviokompanije predvode globalni rast u ovoj godini

970

Kineske zrakoplovne kompanije su do ovoga trenutka predvodile globalni rast zračnog prometa u 2017. s nevjerojatnih 14 posto porasta kapaciteta u odnosu na isto razdoblje 2016.

Radi se o objavi publikacije anna.aero vezane uz tu industriju, koja izvještava kako su od najbrže rastućih petnaest zrakoplovnih prijevoznika u Aziji, čak osam iz Kine. Osim toga, tri kineske aviokompanije se nalaze i u top tri – China Southern Airlines (koji je zabilježio rast kapacitet sjedaćih mjesta za čak 10 posto u odnosu na godinu ranije,) China Eastern Airlines (rast od 9 posto) i Air China (rast od 8 posto).

Druge kineske kompanije u najjačih petnaest su bile Xiamen Airlines, Hainan Airlines, Shenzhen Airlines i Shandong Airlines.

Kada je riječ o azijskim zračnim lukama, anna.aero otkriva kako je i u tom pogledu Kina vodeća po rastu u regiji.

Osam od petnaest najbrže rastućih zračnih luka nalaze se u Kini. Ipak, indonezijska Jakarta pomela je jaku konkurenciju iz Kunminga, Hangzhoua i Zhengzhoua kao azijska zračna luka s najvećim godišnjim rastom kapaciteta sjedala u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U 2016. objavljeno je kako je brzi rast zračnog prijevoza u Kini svakako izazvao pritisak na sposobnost avioprijevoznika da pronađu i treniraju sposobne pilote.

To je dovelo do situacije pri kojoj iskusni kapetani i prvi časnici napuštaju američke i europske zrakoplovne tvrtke u velikom broju kako bi došli živjeti i raditi u Kinu.

Očigledno je kako će kinesko tržište u ovome pogledu zahtijevati čak 100 novih pilota tjedno u narednih 20 godina kako bi se podržala takva stopa rasta.

S potencijalnim manjkovima u svojim redovima, kineske zračne kompanije sada nude plaće koji su čak i četiri puta veći od europskih i američkih ekvivalenata.

Nije ni čudo da su te ponude primamljive s obzirom na novčane potpore, porezne olakšice i priliku da se živi i radi u Kini.